Preşedintele Republicii Moldova le interzice pentru a doua oară militarilor moldoveni să participe la exerciţii în străinătate. Surse apropiate Preşedinţiei au dezvăluit pentru Deschide.MD că „şeful statului consideră inoportună participarea” contingentului de 50 de militari ai Armatei Naţionale la exerciţiul multinaţional „Platinum Eagle 17.2”, ce are loc la Babadag, România, în perioada 24 aprilie – 4 mai.

Acum două luni, Dodon a refuzat să aprobe detaşarea militarilor moldoveni detașarea militarilor moldoveni pentru participarea la exerciții în România. În februarie 2017, șeful statului, în cadrul vizitei sale la Bruxelles, a declarat că nu acceptă să semneze decretul cu privire la detașarea contingentului militar al Armatei Naționale pentru exerciții în România, motivând că nu dispune de argumente suplimentare în acest sens.

-----Amintim că acum două săptămâni Ministerul Apărării a solicitat permisiunea de a detașa 50 militari moldoveni, având în dotare armament, tehnică și echipament militar, la exercițiul multinațional „Platinum Eagle 17.2”, din cadrul exerciţiului multinaţional BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 17 (BSRF 17), la care participă peste 400 de militari din Azerbaidjan, Bulgaria, Canada, Muntenegru, Ucraina şi Statele Unite ale Americii.

Atunci, fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, a anunțat în cadrul unei emisiuni despre solicitarea trimisă din partea instituției la adresa șefului statului, dar și despre răspunsul negativ cu privire la participarea contingentului militar la exerciții.

Potrivit administrației prezidențiale, „șeful statului consideră inoportună participarea la exercițiul menționat”, solicitând totodată ca Ministerul Apărării să informeze organizatorii că efectivul Armatei Naționale nu va lua parte la eveniment.

-----Conform paginii oficiale a Ministerului Apărării al României, antrenamentele includ trageri cu muniţie reală cu armamentul din dotare, acordarea primului ajutor în zonele de operaţii, precum şi exersarea procedurilor de comandă şi control la nivel de subunitate.

La sfârșitul lunii aprilie prim-ministrul Pavel Filip a criticat decizia lui Dodon de a interzice participarea militarilor moldoveni la exerciții în străinătate. Potrivit șefului Executivului, această decizie nu se încadrează în logica unui comandant suprem al Forțelor Armate.

Refuzul în continuare de a participa la aceste aplicații, ar duce la slăbirea Armatei Naționale. Or nicidecum nu se încadrează în această logică când un comandat suprem al Forțelor Armate își dorește o slăbirea a Armatei Naționale. Consider că aceasta a fost prima și ultima dată când am avut această confuzie și pe viitor Armata Națională a Moldovei va paricipa la toate aplicațiile”, a declarat atunci priemierul.

Precizăm că în situația în care șeful statului renunță la participarea militarilor moldoveni la exerciții militare în străinătate, forțele militare separatiste din regiunea transnistreană continuă efectuarea exercițiilor militare. Astfel, chiar ieri unitățile de infanterie motorizată s-au antrenat asupra poziționării corecte, din care ar trebui să doboare inamicul. În următoarea etapă unitățile de infanterie motorizată vor desfășura exerciții tactice, din care vor trebui să consolideze tehnicile de apărare.