UPDATE // 16:30 // Șeful Secției relații publice din cadrul IGPF, Raisa Novițchi, a revenit cu un apel și a confirmat faptul că parlamentarul ucrainean, Evghen Iakovenko, a fost reținut de autoritățile moldovenești. Totodată, oficialul a precizat că mai multe detalii la acest subiect vor fi oferite în timpul apropiat.

Deputatul neafiliat din Rada Supremă a Ucrainei, Evghen Iakovenko, a fost reținut de către polițiștii de frontieră din R.Moldova și escortat în Izolatorul de Detenție Preventivă, susțin sursele Deschide.MD.

Potrivit surselor noastre, drept motiv pentru reținere a servit faptul că parlamentarul ucrainean a fost anunțat în căutare pe linia Interpol de către Belarus.

Contactat de reporterii Deschide.MD, șeful Biroului INTERPOL de la Chișinău, Viorel Tentiu, a confirmat faptul că parlamentarul ucrainean este pus la consemn pentru arest și extrădare de autoritățile de la Minsk, fiind acuzat de luare de mită și acte de corupție.

Șeful Secției relații publice din cadrul IGPF, Raisa Novițchi, ne-a declarat că va reveni cu detalii îndată ce va obține un răspuns la solicitarea noastră.

De menționat că Iakovenko a ajuns în parlamentul ucrainean în anul 2019, fiind candidat din partea partidului „Batikivșina”, condus de fostul premier, Iulia Timoșenko. Totuși, ajuns în Rada Supremă, acesta a preferat să rămână deputat neafiliat.

Precizăm că Iakovenko a fost cel care a luptat în cadrul alegerilor din 2019 împotriva oamenilor oligarhului ucrainean și cumătrului lui Vladimir Putin, Viktor Medvedciuk. După victoria obținută în alegeri, Iakovenko a fost acuzat de echipa lui Medvedciuk de falsificarea rezultatelor scrutinului și coruperea alegătorilor.