Cei trei magistraţi care urmau, astăzi, să se prezinte în faţa judecătorilor, pentru a li se decide măsura preventivă, au fost arestaţi pentru 30 de zile.

Amintim că, ieri, alți 12 magistrați și trei executori judecătorești au fost arestați pe un termen de 30 de zile. O parte din cele 15 persoane care au ajuns astăzi în fața judecătorilor nu au dorit să se prezinte în instanță, iar ședințele de judecată au avut loc în absența acestora.

Tot ieri, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat, pentru Deschide.MD, că au fost înaintate demersurile procurorilor pentru aplicarea măsurii de arest preventiv pe numele celor 15 judecători şi 3 executori judecătoreşti reţinuţi. Iar pe numele la celelalte două persoane, se perfectează procedura de dare în căutare.

„În cazul uneia dintre ele despre care ştim că s-ar afla în ţară, este implicat efectivul IGP pentru identificarea locului unde aceasta se află", a dăugat Morari.

Cei 15 judecători şi trei executori judecătoreşti au fost reținuți, acum două zile, în urma unor percheziții de amploare efectuate de procurorii anticorupție și ofițerii CNA. Descinderile au avut loc în dosare ce vizează fapte de corupţie în legătura cu spălarea celor peste 20 de miliarde de dolari SUA din Federaţia Rusă.

Anterior, în dosare legate de aceeaşi fraudă, au ajuns în arest un fost viceguvernator al BNM (Ema Tăbârță), și doi șefi de direcții din cadrul Băncii Naționale. De asemenea, au fost plasați în arest un vicepreședinte al „Moldindcombank", contabilul-șef și contabilul-șef adjunct, dar și un șef de filială a băncii.

Acuzatorii de stat au declarat ieri, într-o conferință de presă, că aceste dosare au fost pornite abia acum, pentru că anume în această perioadă alte persoane, reţinute în dosare legate de spălarea celor 20 de miliarde de dolari SUA, au început să vorbească, iar „puzzle-ul" infracţiunii a căpătat mai multă claritate.