Viceprim-ministrul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, a participat la primul Summit Internațional Diia, care s-a desfășurat în perioada 23-24 mai 2022, la „Ukraine House Davos” - eveniment organizat în susținerea Ucrainei, ca parte a Forumului Economic Mondial de la Davos.

Ce acțiuni se întreprind pentru a reduce decalajul digital și pentru a accelera dezvoltarea competențelor digitale, cum facilitează serviciile digitale integrarea refugiaților - au fost subiectele discutate la Summitul din Elveția. La eveniment au participat 12 miniștri ai transformării digitale din Europa, precum și președintele Estoniei, țară ce reprezintă un model de succes la care aspiră multe state europene, aflate în proces de transformare digitală.

În discursul său, Mykhailo Fedorov, viceprim-ministru, ministru al transformării digitale al Ucrainei a prezentat noul proiect digital al echipei sale - dezvoltarea tehnologiilor militare de apărare, simplificarea revoluționară a serviciilor publice, crearea de stații pentru internet prin satelit, transformarea digitală a sectoarelor economice cheie etc. Totodată, oficialul ucrainean  a vorbit despre viziunea sa asupra unei viitoare Ucraine digitale, libere și sigure, care cu certitudine va fi construită după victorie.

Invitat pentru a participa la panelul de discuții cu genericul „Noi obiective digitale: Guvernul digital al viitorului”, Iurie Țurcanu a vorbit despre experiența Republicii Moldova în dezvoltarea ecosistemului digital național și despre colaborarea dintre guvern și sectorul privat în implementarea agendei digitale. De asemenea, oficialul a relatat despre acțiunile Guvernului de la Chișinău și eforturile întregii societăți moldovenești în ajutorarea refugiaților din Ucraina, de la începutul invaziei ruse în țara vecină. În acest context, vicepremierul a menționat platforma informațională guvernamentală dopomoga.gov.md, dar și soluțiile digitale menite să contribuie la gestionarea crizei refugiaților, care au fost elaborate în termeni record și printr-o sinergie fără precedent dintre autorități, voluntari și organizații neguvernamentale. Summit-ul Diia de la Davos a constituit o oportunitate unică de a discuta cele mai actuale și stringente subiecte în materie de digitalizare și tehnologii IT, inclusiv cu privire la perpectivele digitale pentru viitor. În acest sens, vicepremierul pentru digitalizare al Republicii Moldova a declarat: „Consider că viitorul națiunilor noastre digitale va fi unul al oamenilor liberi, care nu vor avea constrângeri birocratice, geografice sau de altă natură, pe care le mai avem în prezent și sper foarte mult ca viitorul apropiat să fie fără război, să fie unul pașnic”.

În cadrul vizitei la Davos, vicepremierul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu a mai avut și o întâlnire bilaterală cu omologul său ucrainean, Mykhailo Fedorov. Cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii privind evoluția situației în ultimele trei luni, în contextul războiului cauzat de agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei. Au discutat despre sfera de securitate cibernetică, despre modalitățile de gestionare și depășire a crizei economice, politice și sociale, inclusiv prin instrumente și soluții digitale noi, bazate pe tehnologii de ultimă generație, care să răspundă provocărilor actuale comune. Cele două părți au reafirmat aspirațiile privind integrarea europeană și angajamentul de a continua cooperarea strânsă cu UE prin susținere reciprocă. De asemenea, oficialii și-au manifestat interesul reciproc de a intensifica colaborările bilaterale și multilaterale regionale, în vederea asigurării rezilienței digitale a Ucrainei și Republicii Moldova. 

La Summit-ul internațional Diia, organizat în premieră în marja Forumului Economic Mondial de la Davos din acest an, au participat oficiali guvernamentali responsabili de digitalizare și dezvoltarea industriei TIC din țări precum: Ucraina, Moldova, Polonia, Elveția, Lituania, Bulgaria, Slovacia, Slovenia, Estonia, Latvia, Croația, Finlanda și Cehia.