(UPDATE 16:36) Ofițerul de presă al CNA, Angela Starinschi, a confirmat pentru Deschide.MD reținerea milionarului Alexandr Pincevschi, chiar dacă mai multe instituții de presă au scris că informația respectivă nu corespunde adevărului. Procurorii anticorupție au bănuieli rezonabile că omul de afaceri ar sta în spatele companiilor cu care Primăria a semnat parteneriatul-public privat privind parcările cu plată în Capitală. Ținem să precizăm de Deschide.MD a comunicat, pe surse, despre reținerea lui Pincevschi încă la ora prânzului.

Milionarul Alexandr Pincevski este una dintre persoanele reținute în dosarul parcărilor, în care acum se fac mai multe percheziții la Primărie și la domiciliile unor funcționari. Procurorii anticorupție și ofițerii CNA fac acum percheziții la domiciliul lui Pincevscki, după care vor merge la oficiul său. Surse prezente la percheziții spun că milionarul a scris și pretenții că reținerea sa ar fi neîntemieată.

Sursele ne mai spun că șefii celorlalte companii de parking, reținerea cărora a fost confirmată de CNA, sunt, de facto, intermediarii lui Pincevski în ”afacerea” respectivă.

Cele mai recente știri despre Pincevski ni-l arată în relații de parteneriat cu un membru al Guvernului de la București. Este vorba despre secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ilan Laufer.

Acesta a înființat, la începutul anului 2007, propria companie - Retail Group, agenție de real estate, iar în 2012 Ilan Laufer este numit vicepreședinte al Holdingului Elita 5, condus de Alexandru Pincevschii.

Potrivit VIP Magazin, Laufer a devenit chiar partener oficial cu Alexandru Pincevschii, el fiind cel care s-a ocupat de relansarea şi dezvoltarea Centrului comercial "Grand Hall" pe parcursul anului 2012, reuşind împreună cu echipa să-l menţină la un grad de ocupare de aproape 100%, cu toate că în primul an de funcţionare există o rotaţie normală a chiriaşilor de aproximativ 15%.

De notat că în prezent Holdingul Elita 5 este în inslovenţă şi cea mai mare parte din afaceri se află sub sechestru, fiind scoase la vânzare de bănci şi creditori. În afară de Elita 5, Ilan Laufer a fondat la Chişinău, împreună cu Natalia Chirilcenco, compania Plaza Hotels SRL, pentru dezvoltarea unor afaceri hoteliere şi imobiliare.

În anul 2010, publicaţia economică ucraineană Delo a estimat averea lui Alexandru Pincevschi la circa 100 milioane de dolari, el fiind considerat al patrulea cel mai bogat moldovean, după Anatol Stati, Vlad Plahotniuc şi Nicolae Ciornâi.