Mai multe loturi de produse de acvacultură au fost retrase din comerț, iar agenții economici s-au ales cu procese-verbale ca urmare a controalelor efectuate de către inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Potrivit unui comunicat al Agenției, în cadrul verificărilor efectuate la mai multe unități de comerț, inspectorii au depistat multiple nereguli, printre care:

  • necorespunderea normelor sanitare veterinare privind cerințele de plasare pe piață a produselor de acvacultură;
  • lipsa prețului;
  • lipsa informației cu referire la termenul de valabilitate, producător și alte mențiuni obligatorii pentru informarea consumatorului.

Totodată, inspectorii ANSA au preluat mai multe probe de pește. În urma controalelor efectuate în laborator, loturile neconforme au fost imediat retrase din comerț.

În acest sens, Agenția îndeamnă consumatorii să procure produse alimentare, doar din unități autorizate, care asigură respectarea condițiilor igienice și sanitare, fiind ghidați de următoarele criterii de determinare a prospețimii peștelui:

  • Ochi – strălucitori, clari;
  • Branhii – culoare deschisă, fără mucus sau cu mucus transparent;
  • Suprafața – curată, fără lovituri, nelipicioasă;
  • Solzii - culoare naturală, caracteristică speciei, lipiți strâns de corp;
  • Carne – fermă, elastică;
  • Miros – specific peștelui, fără miros străin, de alterare.