Agenția Servicii Publice va iniția procedura de achiziție de urgență pentru procurarea blanchetelor pentru pașapoarte, a laminatului holografic securizat și a serviciilor software, necesare pentru producerea actelor de identitate. Decizia a fost aprobată astăzi, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale. 

Anterior, CSE a dispus prelungirea valabilității pașapoartelor cu termen expirat pentru cetățenii moldoveni va fi aplicată atât în raport cu autoritățile Republicii Moldova, cât și cu țările care au confirmat prevederile Dispoziției CSE în acest sens.

Amintim că de la începutul lunii mai 2022, procurorii în comun cu ofițerii SPIA al MAI, CNA și SIS au efectuat mai multe percheziții în dosarul „blanchetelor pentru pașapoarte” în care sunt vizați foștii șefi ai ASP, Vladislav Zara și Sergiu Răilean. Ca urmare, Sergiu Răilean a fost reținut.

Detalii: Percheziții în dosarul „blanchetelor pentru pașapoarte”. Fostul șef al ASP, Sergiu Răilean, printre cele cinci persoane reținute

           Dosarul „blanchetelor pentru pașapoarte” // Procurorii au descins la fostul șef al ASP, Vladislav Zara

Citiți și: Procuratura Anticorupție vine cu detalii în dosarul „blanchetelor pentru pașapoarte”: 13 persoane, reținute

De precizat că achiziția publică în valoare de 500 de milioane de lei, inițiată de fosta conducere a Agenției Servicii Publice pentru procurarea blanchetelor, a fost stopată la începutul lunii septembrie 2021 de către noua guvernare. Atunci, autoritățile au constatat că achiziția a fost organizată cu multiple încălcări ale legislației, inclusiv legate de termenele de publicare a anunțului, modificarea de mai multe ori a sumei achiziției și a termenelor limită pentru depunerea ofertelor.

Ulterior, la 22 octombrie 2021, în rezultatul examinării adresării prim-ministrului Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, prin care a sesizat despre acțiunile pretins ilegale ale factorilor de decizie ai Î.S. CRIS „Registru” și Agenției Servicii Publice, Procuratura Generală a dispus pornirea urmăririi penale pentru „abuz de serviciu”.

Detalii: Gavrilița: Fosta conducere a ASP a transferat din 2014 până acum peste 40 de milioane de euro unei firme dubioase cu sediul în Bulgaria

Citiți și: Ex-director ASP, reacție la declarațiile premierului Gavrilița: Sunt la dispoziția organelor de anchetă pentru orice clarificări