Primăria Chișinău anunță că autorizația eliberată în vara anului 2021 privind demolarea clădirii „Hotelului Național” nu mai este valabilă și agentul economic urmează să solicite eliberarea unei noi autorizații. Mai exact, susține Natalia Ixari, consilierul edilului capitalei, autorizația de desființare a clădirii a fost emisă la data de 4 iunie 2021, cu termen de executare a lucrărilor de 12 luni și termen de începere a lucrărilor de 6 luni.

Funcționarul a mai precizat că termenul de începere a lucrărilor decurge din data emiterii autorizației de desființare, iar termenul de execuție a lucrărilor este stabilit de 12 luni din data notificării începerii lucrărilor de către beneficiar.

În acest sens, precizează Ixari, termenul de autorizație nu a fost prelungit și alte autorizații nu au fost emise, inclusiv de instalare a gardului. Astfel, lucrările de demolare a clădirii, la această oră, nu sunt autorizate, iar agentul economic, în proprietatea cărui se află clădirea, urmează să solicite o nouă autorizație.

De menționat că în această dimineață în jurul clădirii Hotelului Național a fost instalat un gard din pânză în vederea efectuării lucrărilor de pregătire pentru demolare.

Hotelul „Național”, în trecut Интурист (Intourist) a fost ridicat în perioada sovietică. Edificiul cu 16 etaje, este una dintre cele mai simbolice clădiri din oraș. În prezent, după privatizarea din anul 2006 se află într-o stare avansată de degradare, scrie realitatea.md.

Construcția edificiului a fost finisată în anul 1978, iar darea în exploatare a avut loc în septembrie același an. A făcut parte din rețeaua hotelieră sovietică „Intourist” până în 1992 și a fost proprietate de stat între anii 1992 și 2006.

În perioada sovietică la primul etaj al unei anexe conectate la hotel printr-un coridor, exista o sală de restaurant cu 160 de locuri. La etajul doi era un hol pentru 200 de locuri, precum și o sală de banchet pentru 100 de locuri. Hotelul mai avea baruri la etajul trei, iar mai sus, restaurantul Седьмое небо („Al șaptelea cer”). La etajul paisprezece se afla singurul bar valutar din întregul Chișinău, unde erau acceptate 14 tipuri de valută.

A fost privatizat pentru prima dată în anul 1999, firma câștigătoare, „Avi Awaks” din Israel urma să achite 1,55 milioane dolari. Din motivul neachitării prețului pachetului de acțiuni, contractul a fost reziliat pe cale judiciară.

A fost privatizat pentru a doua oară în anul 2006, firma câștigătoare a concursului investițional a fost întreprinderea cu capital străin „Alfa-Engineering”, director de atunci Nicolae Curtoglo (fost consilier municipal pe listele PCRM și unul dintre persoanele apropiate ale controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon - nota red.) care s-a obligat să facă investiții în valoare de 33 milioane de dolari pentru reconstrucția hotelului și să-l transforme într-un hotel de cinci stele. Reconstrucția urma să fie finisată doi ani mai târziu, însă nu a mai fost realizată.

Pe parcursul anilor 2010, edificiul a fost subiect de dispută judiciară între autoritățile locale și proprietarul care nu și-a executat obligațiile. La ultima ședință, cea din 25 iunie 2019, Curtea de Apel Chișinău, a respins cererea de apel a Agenției Proprietății Publice și a menținut hotărârea primei instanțe, care a lăsat hotelul în proprietate privată.

În august 2020, proprietarul clădirii a primit autorizația de demolare a edificiului. În martie 2021 a fost propusă demolarea edificiului în detrimentul construcției unui complexul multifuncțional.