Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu Serviciul Vamal, investighează faptul unor pretinse acțiuni ilegale de introducere în R.Moldova a deșeurilor de metal, la începutul lunii martie curent, destinate Uzinei metalurgice din Rîbnița.

Dosarul penal a fost pornit în contextul în care de pe teritoriul statului a fost returnat în România un lot de bunuri cu privire la care în documentele vamale de însoțire era indicată fontă brută și fontă oglindă, în lingouri, care de fapt, în urma verificărilor, a fost stabilit că sunt deșeuri și resturi de fontă, importul și prelucrarea cărora necesită autorizația corespunzătoare a instituțiilor responsabile de mediu.

Oamenii legii investighează acțiunile prin prisma comiterii faptei de două sau mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu.

Anterior, despre contrabanda pentru Uzina metalurgică din Rîbnița a scris fostul vicepreședinte al Parlamentului, R.Moldova, Alexandru Slusari. Politicianul a precizat că în această schemă ar putea fi implicați mai mulți oficiali de rand înalt din cadrul Guvernului R.Moldova și instituțiilor subordonate acestuia.