UPDATE // 13:27 // IGPF anunță că în rezultatul conlucrării cu grănicerii din Ucraina, mercenarul rus a fost reținut în vecinătatea sectorului de responsabilitate a Direcției regionale EST. Astfel, urmează ca persoana să fie returnată autorităților moldovenești pentru cercetare și calificare a acțiunilor acestuia.

Citiți și: Reacția IGPF după ce un mercenar rus a evadat de pe Aeroportul Internațional Chișinău

Știre inițială!

Un mercenar rus a fugit de pe Aeroportul Internațional Chișinău după ce i-ar fi fost interzisă intrarea pe teritoriul R. Moldova, susțin sursele Deschide.MD.

Potrivit surselor apropiate anchetei, ar fi vorba despre Denis Kovalenko, în vârstă de 37 de ani, cetățean al Federației Ruse, care anterior a fost înrolat prin contract în Forțele Aeriene ale Federației Ruse.

Noaptea trecută, Kovalenko a ajuns în R. Moldova la bordul unei aeronave ce opera cursa Istanbul - Chișinău. În timpul controlului documentelor, acesta a declarat polițiștilor de frontieră că ar fi venit în R.Moldova în calitate de turist, însă ulterior ar fi recunoscut că scopul ar fi de fapt altul decât cel declarat inițial.

 

Kovalenko a recunoscut că este militar de carieră, dar și că s-ar fi pornit să lupte în războiul din Ucraina.

În valiza acestuia, printre lucrurile personale, polițiștii de frontieră au depistat mai multe ecusoane, o panglică a Sfântului Gheorghe, dar și o uniformă militară.

După efectuare controlului, lui Kovalenko i s-a interzis accesul pe teritoriul R. Moldova și a fost plasat în zona sterilă, pentru a fi urcat ulterior la bordul unei aeronave de pe cursa Chișinău - Istanbul. Așa-zisul mercenar ar fi profitat de neatenția organelor de drept și a spart un geam de la etajul doi din zona sterilă, după care a fugit într-o direcție necunoscută.

În prezent, organele de drept întreprind mai multe măsuri operative pentru a-l găsi și a-l reține pe individ.

Amintim că un caz similar a fost înregistrat pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău și în luna august a anului trecut, când doi cetățeni iranieni au reușit să evadeze după ce li s-a refuzat intrarea pe teritoriul R. Moldova. Aceștia au ajuns la Chișinău cu un avion care a efectuat cursa Istanbul – Chișinău, după care urmau să zboare spre Londra.

Doi iranieni au reușit să evadeze de la Aeroportul Chișinău după ce li s-a refuzat intrarea pe teritoriul R.Moldova

Totodată, este de menționat și faptul că săptămâna trecută oamenii legii au interzis intrarea pe teritoriul R. Moldova a trei jurnaliști ruși, doi de la Izvestia și unul de la RIA Novosti, care au aterizat pe Aeroportul Internațional Chișinău la bordul unei aeronave de pe cursa Istanbul - Chișinău.