Principalul învinuit în recentul dosar penal pornit pe contrabandă cu aur şi diamante în valoare de 70 mln de lei, a fost reţinut din nou. El a încercat să dea mită în valoarea de 50 de mii de euro ofiţerilor care s-au dus astăzi la Bălţi ca să verifice respectarea arestului său la domiciliu. Banii trebuiau să ajungă la factori de decizie din cadrul urmăririi penale pentru a muşamaliza cazul, au declarat pentru Deschide.MD surse participante la operaţiune.

În după-amiza zilei de azi, ofiţerii IGP au mers la Bălţi pentru a verifica dacă bărbatul respectă măsura dispusă de instanţă (arestul la domiciliu). În timpul discuţiilor, bărbatul le-a propus angajaților secției combaterea contrabandei a Direcției Nr.3 suma de 50 000 euro echivalent la suma de 1 000 000 lei MD.

Reieșind din circumstanţele sus-descrise, ofiţerii au depus un denunț la procuratura anticorupție pe faptul mituirii fiind pornita cauza penală pe corupere activă. Bănuitul a fost reținut în flagrant în moment ce transmitea cei 50 000€.

Am încercat să aflăm detalii, însă şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, ne-a declarat doar atât: "Într-adevăr astăzi a fost reţinută persoana despre care mă întrebaţi. Acum, se întreprind acţiuni de urmărire penală, se examinează bancnotele transmise, iar în cele ce urmează vom decide dacă înaintăm sau nu demersul privind aplicarea măsurii preventive. Vă mai pot spune că realizarea acestei operaţiuni a fost posibilă datorită colaborării dintre ofiţerii IGP, ofiţerii CNA, procurorii anticorupţie şi procurorii de la procuratura municipală, oficiul Buiucani. Alte detalii vor fi oferite ulterior".

Poze: Deschide.MD

Amintim că cinci persoane, membrii unui grup infracțional, cu vârsta cuprinsă între 26 și 51 de ani, domiciliați în municipiul Chișinău și Bălți, sunt cercetate penal pentru introducerea prin contrabandă pe teritoriul Republicii Moldova, confecționarea și comercializarea articolelor prețioase. Liderul grupului a fost reţinut la începutul lunii martie, ceilalți patru membri fiind cercetați în libertate.

Pe parcursul a șase luni de documentare ofițerii de poliție au stabilit că suspecții dețineau și administrau cinci întreprinderi ce importau ilegal, pe teritoriul țării, articole şi bijuterii din aur, metale prețioase, precum şi materie primă, prin zona transnistreană și de nord a țării. Acestea erau ulterior comercializate în magazine specializate, fără acte de provenienţă, iar încasarea numerarului se făcea fără achitarea impozitelor prevăzute de legislaţia fiscală.

De asemenea, suspecții obţineau articole din aur din activitatea de lombard, şi anume, persoanele care nu achitau suma încasată pentru bunul gajat, erau lipsite de acestea, care ulterior era expuse spre comercializare prin aceleaşi modalităţi.

Astfel, în perioada 01 – 02 martie curent, forțele de ordine au efectuat 17 percheziții la domiciliile și magazinele întreprinderilor suspecților, unde au fost depistate articole din metale prețioase și aur topit, în cantitate de peste 52 000 grame, pietre prețioase (diamante, rubin, etc.), în valoarea totală de peste 70 000 000 lei, fără acte de proveniență, acte de achiziții, contracte, agende cu înscrisuri de ciornă a contabilității negre, mijloace bănești în sumă de 300 000 lei, a căror proveniență nu a putut fi justificată.

Pe acest caz, a fost inițiată o cauză penală în baza art.244 alin 2 „Evaziunea fiscală a întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor” și art. 248 „Contrabanda” Cod Penal al RM. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani.