Sora ministrului Justiției, Mariana Tabuica și soțul ei - vedetă de televiziune - Andrei Tabuică, au statut de învinuit în dosarul escrocheriilor cu mansarde. Mai mult decât atât, procurorii anticorupție au pus sechestru pe bunurile lor, inclusiv pe apartamentul de pe str. Alexei Mateevici, a confirmat pentru Deschide.MD șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

Potrivit lui, dosarul în care sunt vizați soții Tabuică a fost pornit încă în august, 2013. Un an mai târziu, în adresa procurorilor au venit și alte plângeri, care le-au permis pornirea a încă 15 cauze penale. 14 dintre ele sunt pe art. 190, aliniat 4 - escrocherie în proporții deosebit de mari, iar un alt dosar este pornit în baza art. 244, aliniat 2 - evaziune fiscală. Toate cauzele au fost conexate ulterior într-o singură procedură, ne-a explicat Viorel Morari, precizând că în total sunt peste 25 de părți vătămate și cinci persoane cu statut de învinuiți. 

Dosarul a fost pornit pe faptul că firma Alef-Imobil SRL nu și-a onorat obligația de construcție a mansardelor față de circa 30 de investitori. În dosar este documentată activitatea companiei în perioada 2011-2012.

Investitorii declară, însă, că examinarea dosarului este tărăgănată, fiindcă în acest caz este implicată sora actualului ministru al Justiției, Vladimir Cebotari, potrivit unui material publicat pe agora.md.

Potrivit sursei citate, conducerea întreprinderilor Alef-Imobil SRL și BT Invest SRL, utilizând denumirea comercială Mansarda Mea, au semnat mai multe contracte de investiție, începând din anul 2011, pentru construcția a trei mansarde pe str. Minsk 49/1, Minsk 49/2 și Zelinski 20, din municipiul Chișinău. Totuși, construcția niciunui din aceste imobile nu a fost finisată, chiar dacă persoanele păgubite au plătit practic integral prețul apartamentelor.

Unii investitori au încercat să recupereze banii. Totuși, chiar dacă au obținut o decizie definitivă a instanței de judecată, la conturile întreprinderilor BT Invest și Alef-Imobil nu mai erau bani.

Andrei Tabuică declara în acea perioadă pentru Ziarul NAȚIONAL că nu este proprietar al firmelor de construcții „BT Invest” și „Alef-Imobil” și că singura lui legătură cu aceste firme este calitatea sa de specialist în promovare și publicitate. „Cunosc proprietarii acestor firme pentru că am colaborat în acțiuni de promovare a imaginii și în ceea ce ține de spoturi publicitare. Nu am nicio legătură cu problemele legate de construcția apartamentelor”, a precizat prezentatorul „Autoexpert”.

Cu toate acestea există dovezi care demonstrează că el a avut un rol decisiv în această schemă. Astfel, vânzările viitoarelor mansarde se efectuau în oficiul de pe str. Eminescu 34, pe aceeași adresă se află și oficiul revistei AutoExpert (care aparținea aceluiași Andrei Tabuică), iar managerii convingeau clienții că investiția este una sigură, deoarece este garantată personal de Andrei Tabuică. Mai apoi întreprinderea și-a mutat oficiul pe str. Sciusev 95, unde se găsește și Auto Expert SRL, care oferă servicii de chirie auto și aparține de asemeni lui Andrei Tabuică. 

Atunci când au început problemele cu investitorii din cauza stopării lucrărilor de construcție, Andrei Ganța, administratorul întreprinderii Alef-Imobil a declarat că nu mai este responsabil de nimic. La întrebările investitorilor răspundea Mariana Tabuică (sora ministrului Justiției Vladimir Cebotari), care a declarat în acea perioadă că este noul administrator.

Ea chiar a fost filmată atunci când discuta detaliile proiectului cu învestitorii indignați.

În plus, adresa juridică a întreprinderii Alef Imobil SRL se află pe str. Acad. Natalia Gheorghiu 1, iar din extrasul de la Cadastru aflăm că proprietarii imobilului sunt Victor și Raisa Tabuica, părinții lui Andrei Tabuică.

Din datele Camerei Înregistrări de Stat aflăm că întreprinderea Alef Imobil SRL a fost înregistrată în 3 octombrie 2007, administrator fiind Vadim Ganța, care era și redactor la revista Autoexpert, asociat cu 100% din acțiuni este Valeriu Delinschi, care era fotograf la aceeași revistă.

Administratorul firmei BT Invest SRL inițial a fost Sergiu Urechi, care a fost specialist PR și Marketing la AutoExpert. Ulterior, Raisa Tabuica a devenit fondator unic al întreprinderii pe care o administrează împreună cu Ștefan Topal. 

Investitorii prezenți la întâlnirea cu administratorul insolvabilității au semnat o scrisoare solicită demisia ministrului Justiției. Ei susțin că el influențează examinarea cauze penale, din cauza faptului că este implicată sora acestuia.