Ministerul Apărării de la Chișinău vrea ca să fie informată conducerea Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse despre activităţile inadmisibile ale Grupului Operativ Tactic al Rusiei (GOTR) disclocat în regiunea transnitreană şi întreprinderea măsurilor pentru a evita astfel de activități pe viitor.

Potrivit unui comunicat de presă, reprezentanţii Direcţiei generale politici de apărare şi planificare a apărării (DGPAPA) au avut, săptămâna aceasta, o întrevedere cu membrii Biroului Ataşatului militar şi aero al Federaţiei Ruse cu sediul la Chişinău. Discuţiile, care au avut loc la solicitarea ministerului Apărării, s-au axat pe activitatea Grupului Operativ Tactic al Federaţiei Ruse (GOTR) în regiunea transnistreană, precum şi alte aspecte de colaborare.

Şeful DGPAPA, colonelul Alexandru Harea, a exprimat, în cadrul întrevederii, îngrijorarea ministerului Apărării faţă de ultimele acţiuni desfăşurate de trupele GOTR.

Sursa citată a specificat că Ministerul Apărării condamnă organizarea şi desfăşurarea aşa-numitelor exerciţii „antitero", precum şi participarea reprezentanţilor GOTR la activităţile organizate de aşa-numita conducere de vârf a regimului din Transnistria.

„Astfel de acţiuni contravin principiului dreptului internaţional, sunt calificate drept ilegale şi sunt inadmisibile pe teritoriul Republicii Moldova, ceea ce impune necesitatea retragerii necondiţionate de pe teritoriul ţării a formaţiunilor militare străine fără statut juridic determinat şi a stocurilor de muniţii ce le aparţin. În acest context, conducerea Ministerului Apărării a solicitat informarea conducerii Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse despre activităţile inadmisibile ale GOTR şi întreprinderea măsurilor pentru a evita astfel de activități pe viitor, mai este menționat în comunicatul Ministerului Apărării. 

Amintim că acum două zile efectivul Grupului Operativ Tactic al Federației Ruse din Transnistria a desfăşurat, alte aplicaţii militare la poligonul Tiraspol, în cadrul cărora a respins atacul unor presupuse „formaţiuni militare ilegale" asupra unor obiective militare din garnizoana Tiraspol.

În cadrul antrenamentelor s-a acordat o atenţie sporită perfecţionării interacţiunii subunităţilor antitero GOTR în lupta pe teren deschis. În acelaşi timp, subunităţile de geniu au desfăşurat cercetarea unui teritoriu minat din cadrul parcului auto şi au realizat dezamorsarea încărcăturilor explozive. În cadrul aplicaţiilor au fost utilizate peste o mie de cartuşe de manevră şi mijloace pirotehnice de imitare.

De precizat este faptul că pentru prima data în istorie, GOTR au realizat aplicații militare comune cu așa-numitele forțe militare din Transnistria în lunile iulie-august curent. Ministerul Apărării a condamnat acele aplicații și l-a convocat pe atașatul militar al Federației Ruse la Chișnău, acesta însă a refuzat să se prezinte. Chișinăul a cerut încetarea imediată a aplicațiilor ilegale pe teritoriul său.

GOTR face parte din Districtul Militar Vest al Federației Ruse. Vladimir Putin a dispus, la 25 august, controlul pregătirii de luptă şi mobilizare a forţelor armate ale Federaţiei Ruse din districtele militare de Sud, Vest şi Central. Atunci, în cadrul GOTR a fost anunţat semnalul de alarmă, iar efectivul a fost trecut în regim de cazarmă. Aplicațiile militare de amploare în Federația Rusă au durat cinci zile.