Unul dintre magistrații reținuți cu două zile în urmă a fost arestat pe un termen de 30 de zile, după ce instanța a admis astăzi demersul procurorilor.

Informația fost confirmată de ofițerul de presă al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi, care a adăugat că unii dintre judecătorii reținuți au refuzat să se prezinte la ședințele de judecată și, cel mai probabil, şedinţele se vor desfășura în absența lor.

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat pentru Deschide.MD că azi dimineaţă au fost înaintate demersurile procurorilor pentru aplicarea măsurii de arest preventiv pe numele celor 15 judecători şi 3 executori judecătoreşti reţinuţi . Urmează ca, pe parcursul zilei de astăzi, Judecătoria Buiucani să examineze fiecare demers în parte după modul cum au fost repartizate din start.

„Pe numele la celelalte două persoane, se perfectează procedura de dare în căutare. În cazul uneia dintre ele despre care ştim că s-ar afla în ţară, este implicat efectivul IGP pentru identificarea locului unde aceasta se află”, a dăugat Morari.

Amintim că 15 judecători şi trei executori judecătoreşti au fost reținuți, acum două zile, în urma unor percheziții de amploare efectuate de procurorii anticorupție și ofițerii CNA. Descinderile au avut loc în dosare ce vizează fapte de corupţie.

Anterior, pe dosare legate de aceeaşi fraudă, au ajuns în arest un fost viceguvernator al BNM (Ema Tăbârță), și doi șefi de direcții din cadrul Băncii Naționale. De asemenea, au fost plasați în arest un vicepreședinte al „Moldindcombank", contabilul-șef și contabilul-șef adjunct, dar și un șef de filială a băncii.

Acuzatorii de stat au declarat ieri, într-o conferință de presă, că aceste dosare au fost pornite abia acum, pentru că anume în această perioadă alte persoane, reţinute în dosare legate de spălarea celor 20 de miliarde de dolari SUA, au început să vorbească, iar "puzzle-ul" infracţiunii a căpătat mai multă claritate.