ÎS ”Registru” a semnat zilele acestea un nou contract de achiziționare a blanchetelor pașaportului moldovenesc. Câștigătoarea licitației este compania letonă UAB ”Garsu Pasaulis”, care a prezentat o ofertă cu 3,6 milioane de euro mai mică decât firma franceză câştigătoare a licitaţiei în anul 2012. Un alt avantaj este faptul că ”Registru” va putea cumpăra treptat stocurile necesare și nu va fi nevoită să ia credite pentru a cumpăra toate cele 1,5 milioane de blanchete, ca acum cinci ani.

Conform ofertelor parvenite pentru desfășurarea licitației din acest an, au fost prezentate propunerile a patru companii:

1.Obserthur Tehnologies SA (Franța) - oferta de  5 385 000 Euro (Fără TVA)

2.UAB ”Garsu Pasaulis” (Lituania) -  oferta de  5 400 000 Euro (Fără TVA) -  compania care a câștigat licitația!

3.Gemalto SA (Franța) -  oferta de  5 775 000 Euro (Fără TVA) - compania care a câștigat licitația în 2012, la prețul  de 9 037 705 Euro (!!!)

4.Veridos GmbH (Germania) -  oferta de  5 880 000 Euro (Fără TVA). 

”Noi am cerut să fie blanchete identice cu cele procurate în 2012. Analizându-se ulterior prețul propus de fiecare companie, raportat la alte condiții pe care le întrunesc participanții la licitație, s-a ajuns la concluzia că, din punct de vedere al respectării parametrilor tehnici UAB, ”Garsu Pasaulis” respectă cerințele integral”, ne-a declarat șeful ÎS Registru, Sergiu Răilean, subliniind că oferta câștigătorilor este cu doar 15 mii de euro mai scumpă decât cel mai mic preț înscris la licitație, în schimb este cu 3,6 milioane mai mic decât prețul la care au fost cumpărate blanchetele în 2012.

Întrebat cum explică această diferență, șeful de la Registru ne-a spus că nu poate comenta, deoarece în 2012 licitația a fost desfășurată - contrar  legii - de către Ministerul Finanțelor, care pe atunci era în subordinea politică a PLDM. 

Depănând înapoi firul evenimentelor, aflăm că, în 2012, PLDM - prin vocea mai multor instituții - a insistat ca licitația să o desfășoare ei. Pe marginea acestui subiect cancelariile de la Registru, MTIC, Finanțe, MAEIE și Cancelaria de Stat au înregistrat o corespondență de zeci de note și scrisori din care relevă fără dubiu insistența PLDM-lui de a-și atribui, din punct de vedere politic, această achiziție. (Notă: reporterii Deschide.MD au luat cunoștință de întreaga corespondență).

Toate acestea se întâmplau în timp ce statutul ”Registru” spune foarte clar că instituția este unul dintre principalii furnizori de produse şi servicii informaţionale pe piaţa tehnologiilor informaţionale din Republica Moldova, dat fiind faptul că deţine drepturi exclusive în ceea ce priveşte acordarea unor anumite servicii informaţionale şi elaborarea produselor, inclusiv de importanţă statală. Altfel spus, este o întreprindere de stat care activează conform principiilor unui agent economic și nu este obligată să se conformeze legii cu privire la achizțiile publice. 

Văzând rezistențele din partea MTIC și Registru (pe atunci în frunte cu Pavel Filip și Sergiu Răilean), cei care își doreau licitația din 2012 au ajuns să-și atingă scopul printr-o hotărâre de Guvern, în virtutea căreia Ministerul Finanțelor devenea i instituția responsabilă de organizarea licitației. Șeful grupului de negociatori a fost numit nimeni altul decât fostul viceministru Victor Barbăneagră - figurant în ancheta penală privind frauda de la BEM.  

Conform ofertelor parvenite pentru desfășurarea licitației din 2012, s-au înscris șase companii. Analizând prețurile propuse și ținând cont de faptul că ultimele două companii nu au întrunit toate condițiile din caietul de sarcini, observăm că licitația de facto a fost câștigată de firma care a propus cel mai mare preț. 

1.Oberthur - 6 895 525 Euro (Fără TVA)

2.Giesecke & Devrient - 7 122 850 Euro (Fără TVA)

3.Bundesdruckerei - 7 471 415 Euro (Fără TVA)

4.Gemalto - 9 037 705 Euro (Fără TVA) - compania care a câștigat licitația!

5.Delarue - 9 320 325 Euro (Fără TVA)

6.Intexnauca - 9 896 215 Euro (cu TVA)

După câștigarea licitației, întreprinderea de stat ”Registru” s-a opus cu vehemență să semneze contractul cu compania câștigătoare. Văzând că se tărăgănează tranzacția, fostul premier Vlad Filat emite o hotărâre de Guvern prin care obligă Registru să semneze contractul cu Gemalto. Or o hotărâre de Guvern prin care se obligă o întreprindere de stat să facă ceva nu doar că este o premieră pentru Republica Moldova, dar, mai ales, este un pas ilegal. 

 

Într-un final, Registru a semnat contractul care pus întreprinderea în situația să ia credit de la o bancă comercială și să cumpere ca atare întreg stocul de 1,5 blanchete de pașapoarte  - ceea ce a generat pierderi întreprinderii -, conform declarațiilor celor responsabili, mediatizate anterior.