Ședința de judecată de astăzi în care urma să se decidă asupra măsurii de arest preventiv pentru Veaceslav Platon a fost amânată pentru vineri din motiv că apărarea acestuia a depus mai multe cereri de recuzare.

Procurorul Andrei Băieșu a decvlarat presei că vor solicita ca „să se aplice amenzi dacă vor fi depuse cereri de recuzare în mod abuziv așa cum s-a întâmplat până acum”

După examinarea mai multor recuzări, instanța a stabilit ca cererile apărării și a procurorilor vor fi examinate de magistratul Mihai Diaconu.

Avocații au cerut schimbarea măsurii preventive de arest și o cerere de eliberare în timp ce procuroii au înaintat demers de prelungire a mandatului de arest cu încă 30 de zile.

Platon a fost dat în căutare internațională la 25 iulie, pe numele său fiind emis un mandat de arest pe un termen de 30 de zile. Exact în aceeași zi, „Raiderul nr. 1 din spațiul CSI" a fost reținut la Kiev de autoritățile ucrainene. Ulterior, instanţa ucraineană a emis pe numele său un mandat de arest pentru 40 de zile, timp în care avea să urmeze procedura de extrădare.

Mandatul de arest a fost eliberat de către autoritățile de la Chișinău după ce procurorii au efectuat percheziții și ridicări de documente în mai multe bănci, la oficiile unor firme, precum și la domiciliile mai multor persoane. Perchezițiile au fost făcute după ce primarul de Orhei Ilan Shor a depus un autodenunț în care spune că i-a dat lui platon credite de 80 de milioane de euro de la BEM. Măsurile au fost întreprinse în cadrul unui dosar din ancheta extinsă privind frauda bancară. Potrivit oamenilor legii dosarul respectiv are conexiuni cu un alt dosar privind spălarea celor 20 de miliarde de dolari printr-o bancă moldovenească.