Preşedinţia română a Consiliului UE a organizat împreună cu Programul Alimentar Mondial (PAM), la Bruxelles, în clădirea Consiliului UE, expoziţia cu tema „Explorarea puterii de inovare pentru prevenirea şi soluţionarea crizelor”, în intervalul 11 - 14 iunie, conform unui comunicat al Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.

Această expoziţie le-a permis vizitatorilor să exploreze soluţiile inovatoare aplicate de către PAM prin intermediul tehnologiilor de realitate virtuală şi realitate augmentată pentru campanii de sensibilizare pentru generarea de schimbări sociale pozitive; utilizarea dronelor pentru colectarea informaţiilor în caz de urgenţă umanitară; folosirea tehnologiei de „blockchain” şi a instrumentelor digitale pentru a transfera bani, respectiv modul în care soluţiile de hidroponie pot contribui la creşterea plantelor în deşert, transmite Agerpres.

„În acţiunea noastră umanitară trebuie să trecem de la o abordare care vizează reacţia la o criză la anticiparea acestora. Promovarea inovării şi a tehnologiei în domeniul umanitar ne va permite să ne pregătim mai bine şi să răspundem mai bine la noi crize umanitare”, a declarat, referitor la acest eveniment, Ambasadorul României la UE, Luminiţa Odobescu.

Promovarea inovării în asistenţa umanitară este una dintre priorităţile Preşedinţiei Române pentru Grupul de lucru al Consiliului privind ajutorul umanitar şi ajutorul alimentar (COHAFA). Cu tot mai multe crize şi peste 140 de milioane de persoane care au nevoie de asistenţă umanitară în 2019, este esenţială sporirea eficienţei şi eficacităţii răspunsului umanitar.

În mod colectiv, UE şi statele membre UE sunt principalii donatori umanitari din lume. În ultimii cinci ani, ei au fost, de asemenea, cei mai mari contribuabili la bugetul şi operaţiunile PAM.

PAM este o organizaţie umanitară mondială. Organizaţia asistă în fiecare an peste 90 de milioane de persoane în aproximativ 83 de ţări, oferind asistenţă alimentară în situaţii de urgenţă şi colaborând cu comunităţile pentru a îmbunătăţi nutriţia şi a consolida rezilienţa.