Aproape 10.000 de sibieni și turiști au participat joi seara la spectacolul de folclor oferit de ”Junii Sibiului” și la concertul Deliei și, în pofida ploii și frigului, entuziasmul celor prezenți care i-au aplaudat pe liderii europeni care au participat la Summiul UE din Piața Mare a orașului a fost unul ridicat, anunță Agerpres.

Printre spectatorii reprezentanției folclorice s-au numărat președintele României Klaus Iohannis și președintele Consiliului European, Donald Tusk, care au asistat la regalul de folclor românesc autentic oferit de cel mai vechi şi valoros ansamblu de profil din România.

”Îi salut pe sibieni, salut pe toţi musafirii noştri, îl salut pe prietenul meu domnul Donald Tusk, preşedintele Consiliului European. Dragii mei, o zi mare pentru noi, o zi mare pentru noi, românii, o zi mare pentru Sibiu. Astăzi, de Ziua Europei, am sărbătorit în cel mai potrivit şi cel mai demn mod împreună cu toţi liderii europeni, în inima României, aici, la Sibiu. Nici că se putea mai bine. Astăzi, dragii mei, reţineţi, astăzi, 9 mai 2019, Europa a venit la noi, în România, astăzi, România a dovedit că este o ţară profund europeană, astăzi, România, prin voi, a dovedit că este o ţară primitoare, astăzi, România a primit Europa la ea acasă”, a afirmat Iohannis, într-o alocuţiune susţinută pe scena amenajată în Piaţa Mare din Sibiu.

Concertul a încheiat astfel o zi plină, în care Sibiul a fost capitala politică europeană, de unde liderii, reuniți în primul summit organizat de Ziua Europei, și-au asumat că vor rămâne uniși la bine și la greu, în spiritul Declarației Schuman, care portă numele minsitrului de Externe al Franței, Robert Schuman, care acum 69 de ani spunea că ”Europa (…) va fi construită prin realizări concrete care să creeze în primul rând solidaritate de facto”.