Manfred Weber nu a dorit să comenteze posibilitatea înființării unui post de comisar european pentru statul de drept, însă a confirmat că, dacă va deveni șeful Comisiei Europene, va propune un mecanism privind monitorizarea statului de drept în toate statele membre ale Uniunii Europene, potrivit declarației acestuia pentru CaleaEuropeană.ro.

Candidatul din partea popularilor europeni pentru funcția de Președinte al Comisiei Europene, în alegerile europarlamentare  din luna mai, a spus că statul de drept va fi o prioritate pentru Comisia sa și respectarea acestuia trebuie să fie monitorizată la nivelul întregii Uniuni Europene, în mod egal.

,,Statul de drept este o chestiune fundamentală pentru viitoarea mea Comisie. Am de gând să prezint un mecanism privind statul de drept. Statul de drept nu este o problemă care privește doar România și Bulgaria, ci pe noi toți în Uniune. De aceea avem nevoie de un mecanism independent de evaluare care să fie implementat cu strictețe”, a declarat acesta.

,,Europenii trebuie să trăiască într-o societate unde nu există corupție, dar unde există independența justiției, o presă liberă și o democrație deplină. Asta este ceea ce așteaptă oamenii de la noi. Iar PPE va lupta pentru asta”, a adăugat Weber.

Președintele grupului PPE din Parlamentul European a făcut această declarație înaintea reuniunii pregătitoare a Partidului Popular European de la Sibiu, dinaintea summitului informal al șefilor de state și guverne din UE. 

Această întrebare a venit după declarația de ieri, 8 mai, a președintelui PPE, Joseph Daul, care a declarat, într-o conferință de presă comună cu liderul PNL, Ludovic Orban, că i-a solicitat lui Manfred Weber ,,să creeze o poziție de comisar care să fie însărcinat cu respectarea statului de drept, a justiției independente și a luptei împotriva corupției”, dând drept exemplu negativ România.

Alături de Manfred Weber la summitul Popularilor Europeni vor lua parte șefii de stat și de guvern, în frunte cu președintele României, Klaus Iohannis, liderii opoziției din partidele creștin-democrate din Uniunea Europeană, dar și președinții Consiliului European, Comisiei și Parlamentului European – Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, respectiv Antonio Tajani.

Președintele PPE, Joseph Daul, va fi gazda Summitului organizat în incinta complexului muzeal ASTRA, din Sibiu. Vor mai participa președintele PNL, Ludovic ORBAN, secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz, precum și membrii din conducerea PPE.

În ceea ce privește participarea șefilor de stat și de guvern din UE, la eveniment vor fi prezenți președintele Ciprului, Nicos Anastasiades, premierul Bulgariei, Boyko Borissov, premierul Letoniei, Krišjānis Karinš (Letonia), cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, premierul Croației, Andrej Plenkovic și premierul Irlandei, Leo Varadkar.

Liderii de opoziție Frank Engel (Luxemburg) și Janez Janša (Slovenia) vor fi de asemenea prezenți.

Calea Europeană