Summitul de la Sibiu arată că românii contează în Europa, că votul lor contează şi evenimentul trebuie văzut nu ca unul singular, ci într-un context mai larg, inclusiv cel al alegerilor europarlamentare, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.

"Mâine, capitala Europei va fi în România. Mâine Europa vine în România, la Sibiu. Acest summit trebuie înţeles foarte bine şi importanţa lui pentru România şi pentru români. Europa vine în România, Europa vine la români. Şi acest summit nu trebuie văzut ca un eveniment singular, izolat de restul. Acest summit trebuie văzut într-un context mai larg, în contextul european, în contextul alegerilor europene. Acest summit - şi asta le-am spus celor din PNL şi PPE - este important pentru români, fiindcă le dovedeşte că România contează în Europa, românii contează în Europa, votul românilor nu contează nu numai în România, ci şi în Europa, este un mesaj foarte important pe care am vrut să-l subliniez", a afirmat şeful statului, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

El a adăugat că le-a transmis celor din PNL să meargă între oameni.

"Este campanie electorală şi această campanie nu este doar aşa. Sunt politicieni în România care spun: 'Nu prea contează aceste europarlamentare, nu prea contează referendumul'. Ba contează, tocmai din cauza lor contează mai mult, românii au şansa să-şi exprime opţiunea la aceste alegeri, la referendum. Ne găsim într-o perioadă complicată nu numai pentru Europa, ci şi pentru România. Suntem după doi ani şi jumătate de guvernare eşuată PSD. Au vorbit PSD-iştii despre autostrăzi, spitale, şcoli, grădiniţe. Ce s-a realizat? Nimic, ba dimpotrivă au atacat statul de drept, au atacat independenţa Justiţiei, au reuşit să arate lumii, să arate Europei o faţă urâtă a Românei. Şi este foarte păcat, fiindcă românii au muncit mult, România s-a străduit mult să ajungă în acest punct în care este membră recunoscută în Uniunea Europeană", a susţinut preşedintele.

Şeful statului a apreciat că "Europa vine la noi şi în loc să arătăm ce avem mai frumos, arătăm o guvernare eşuată".

"Este păcat, dar nu este niciodată târziu. Votul oamenilor contează. Noi am ajuns foarte departe. Acum 12 ani, în 2007, pe 1 ianuarie, România a devenit membră a Uniunii Europene şi Sibiul a devenit Capitală Culturală Europeană. De aceea ne aflăm la Sibiu. Sibiul este un oraş european, un oraş deschis şi cred că acest lucru se va vedea şi mâine. Iar mâine, la Summit, vom arăta, noi, liderii Europei, vom arăta lumii că suntem uniţi, că ştim ce vrem, că vrem o Uniune puternică, unită, o Uniune care progresează rapid, o Uniune care ştie să-şi apere cetăţenii şi de pericolele din afară şi de pericolele dinăuntru, o Uniune care se implică pentru valori, pentru progres, pentru bunăstare şi pentru siguranţa cetăţenilor europeni. Aceste lucruri am vrut să le spun celor din PNL şi PPE, ca să înţelegem cu toţii că întâlnirea noastră de la Sibiu, Summitul de la Sibiu este unul din cele mai importante momente din istoria recentă a Uniunii", a mai afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

Agerpres