Pe 70% din cetățenii români din dreapta Prutului își doresc reunirea cu Basarabia. Rezultatul se regăsește în sondajul de opinie „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” – Ediția a IV-a, realizat de INSCOP Research.

Întrebați dacă sunt de acord cu unirea Basarabiei / Republica Moldova cu România, 74,5% dintre respondenți răspund afirmativ, 21,1% răspund negativ, iar 4,3% - nu știu sau nu răspund.

Ancheta sociologică s-a derulat în perioada 11-18 ianuarie 2022, metoda de cercetare fiind interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 1162 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9 %, la un grad de încredere de 95%.

În R. Moldova, cel mai recent sondaj arată că 38,4% din cetățenii R. Moldova susțin unirea cu România. Cu toate acestea, procentul, de fapt, este mai mare, deoarece în cadrul sondajului au fost intervievați doar cetățeni aflați în R. Moldova, nu se intervievează și moldovenii aflați în diaspora. Însă, este de menționat faptul că, în diaspora există o mulțime de cetățeni ai R. Moldova, susținători ai ideii reunirii cu România, care ar face ca procentul din sondaje să fie mult mai mare.