Mai mulți membri ai Academiei de Științe a Moldoveni nu au cunoscut și nu au fost informați despre decizia conducerii instituției de a-l desemna pe Gheorghe Avornic în calitate de membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Mai mult, unii dintre academicieni au solicitat revizuirea acesteia, menționând că este una antidemocratică și nelegitimă.

Contactat de reporterul Deschide.MD, academicianul Valeriu Pasat a declarat că a rămas uimit de decizia privind desemnarea lui Avornic.

Importanța unei Academii de Științe în viața unei societăți este decesivă și orice descoperire științifică sau atitudinea acesteia în raport cu anumite probleme social-economice, politice sau spirituale au o influență de prin rang în comunitatea pe care o reprezintă. Așa se procedează în comunitățile sănătoase. Dar, atunci când o Academie de Științe ia o decizie care vine în contradicție cu bunul simț, ea, Academia, merită votul de blam al societății, ceea ce s-a întâmplat zilele acestea. Am rămas foarte uimit de decizia pe care a luat-o Academia de Științe referitor la desemnarea în calitate de membru al Consiliului Superior al Procurorilor a domnului Gheorghe Avornic. Am rămas mirat nu doar eu, dar și mulți academicieni care nu erau la curent cu această decizie pe care a adoptat-o conducerea Academiei”, a spus el.

Potrivit lui Pasat, nimeni din conducerea Academiei nu a întrebat opinia academicienilor.

Cum așa? Noi nu am fost întrebați. S-a creat o comisie, nu știm care au fost criteriile de apreciere a acestui candidat care să reprezinte AȘM. Domnul Gheorghe Avornic nu are nimic cu Academia de Științe. Anterior, dumnealui a dorit să devină membru corespondent al Academiei de Științe și atunci, prin votul exprimat democratic, vot secret, academicienii nu l-au votat. Dar acum, el o să reprezinte AȘM? Apar foarte multe semne de întrebare. Mai mult ca atât, cel care a luat decizia de a crea așa o comisie, este academicianul Tighineanu, președintele AȘM, care și el a devenit președinte al Academiei sub presiunea guvernării lui Plahotniuc. Noi, în comunitatea științifică a Academiei de Științe avem zeci de juriști competenți. Oare nu s-a putut selecta pe cineva din savanții AȘM? Oare nu s-a putut face într-un mod democratic, să nu ne facem de râs? Și așa AȘM nu are nicio autoritate. Anume pe timpul acestui conducător Tighineanu s-a descompus Academia. A fost o înțelegere – el devine președinte, în schimb toate instituțiile trec sub conducerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării de atunci”, a adăugat el.

Academicianul susține că Prezidiul AȘM urma să convoace o ședință cu participarea tuturor membrilor pentru a vedea cine va fi președintele Comisiei de evaluare, cine va aprecia candidații care o să reprezinte Academia la CSP.

Mă adresez către toți academicienii. Să cerem revizuirea acestei decizii nelegitime, antidemocratice. Să demostrăm că noi cu adevărat dorim o schimbare în societate. Am spus de nenumărate ori: pentru noi un exemplul nr.1 cum trebuie să fie Academia, este exemplul Academiei Române care are o autoritate ce nici nu se pune în discuție. Așa trebuie să fie și la noi”, a punctat el.

Am încercat să aflăm opinia și altor membri ai Academiei. Președintele AȘM, Ion Tighineanu, nu a răspuns la apelurile insistente ale reporterilor noștri, iar vicepreședintele instituției, Boris Gaina, a declarat că, deși nu a participat la procesul de selectare, consideră că Avornic merită funcția la care a fost desemnat.

Cu domnul profesor Avornic conlucrăm de mulți ani. Sunt ferm convinș că domnul Avornic merită acest lucru”, a declarat el.

Ce ține de reacția Maiei Sandu și a lui Sergiu Litvinenco, care s-au arătat nemulțumiți de desemnarea avocatului, Gaina a spus: „Ce să-i faci dacă nu au coincis părerile noastre”.

Amintim că AȘM a anunțat că „urmare a interviului desfășurat la 20 ianuarie 2022, Comisia pentru organizarea și desfășurarea concursului de selectare a candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din rândul societăţii civile, l-a desemnat pe Gheorghe AVORNIC, dr. hab., prof. univ., în calitate de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din partea societății civile, ales de AȘM”.

Gheorghe Avornic a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) iar acum este avocatul fostului lider PDM Vladimir Plahotniuc. anterior presa a scris că Avornic deține proprietăți și firme în România și că a fost cercetat într-un dosar penal.

Citiți și: Litvinenco despre desemnarea lui Avornic la CSP: Este inacceptabil să fie numiți oameni lipsiti de integritate

Citiți și: Gheorghe Avornic, unul din „nașii” justiției moldovenești: el - apărătorul lui Plahotniuc, sora sa – judecător în dosarul „Filat”