Ministrul Jusiției Sergiu Litvinenco vine cu un comentariu pe marginea desemnării de către Academia de Științe a Moldovei a unui membru al Consiliului Superior al Procurorilor din partea societății civile. Acesta spune că integritatea unei persoane trebuie să stea la baza tuturor numirilor în funcţii de decizie din stat

„Am spus din start că scopul nostru este de a avea oameni integri în toate structurile, dar mai ales în instituţiile cheie din justiţie. Mă refer aici în primul rând la CSM şi CSP, care sunt direct responsabile de numirile în funcţii ale judecătorilor şi procurorilor. Tocmai din această cauză promovăm "pre-vettingul" şi sper, cât de curând, să începem implementarea acestui mecanism de verificare a integrităţii tuturor candidaţilor la funcţiile respective. Este inacceptabil ca în calitate de membri ai CSP şi CSM să fie numiți oameni lipsiţi de integritate. Mai ales că şi legea cere expres ca membrii acestor consilii din partea societății civile să fie cu o "reputaţie ireproşabilă". În situația în care acest criteriu nu este întrunit, persoana este incompatibilă și, deci, nu poate ocupa funcția de membru în organele de autoadministrare judecătorească sau ale procuraturii”, scrie Litvinenco pe pagina sa de Facebook. 

Ca urmare a interviului desfășurat la 20 ianuarie 2022, Comisia pentru organizarea și desfășurarea concursului de selectare a candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din rândul societăţii civile, l-a desemnat pe dl Gheorghe AVORNIC, dr. hab., prof. univ., în calitate de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din partea societății civile, ales de AȘM”, se arată într-un comunicat emis de Academia de Științe a Moldovei.

Gheorghe Avornic a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) iar acum este avocatul fostului lider PDM Vladimir Plahotniuc. anterior presa a scris că Avornic deține proprietăți și firme în România și că a fost cercetat într-un dosar penal.