Daniel Ioniță: În programul Guvernului român nu există capitol care să nu aibă referire la ceea ce trebuie să facem în relația cu R. Moldova

19:06, 23 Ianuarie 2022
Daniel Ioniță
Foto:

Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, a venit cu detalii despre noul Acord între Guvernul României şi Guvernul R. Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova.

În cadrul unui interviu realizat de Delegația UE în R. Moldova, Daniel Ioniță și-a exprimat, în primul rând, regretul că guvernul trecut al R. Moldova nu a folosit toți banii din grantul oferit prin acordul care a ieșit în vigoare la 28 martie 2021, fiind rămași nefolosiți aproximativ 68 mln. euro, totodată exprimându-și speranța ca suma agreată pentru noul acord să fie crescută la 100 mln. euro. 

„R. Moldova nu a atras din fostul acord decât 32 milioane euro. Din acel grant au rămas necheltuiți 68 de milioane de euro. Guvernul trecut nu a avut acapacitatea să promoveze în continuare acest proiect. A încetat acordul respctiv, însă lucrăm la un alt acord. Există la București un Guvern plenipotențiar care are toate prerogativele legale referitoare la negocierea și semnarea unui nou astfel de acord. Vom vedea care va fi suma agreată. Cum spuneam avem 68 milioane nefolosiți. Speranța e ca să-l ducem din nou la 100 mln ca să rămânem pe narativul legat de grant de 100 milioane. O nouă sumă de 100 mln. ca ajutor nerambursabil”, a declarat Daniel Ioniță.
Ambasadorul a oferit și detalii despre domeniile pentru care se va oferi susținerea financiară și condițiile în care banii vor fi atrași. 

„Acordul va avea toate domeniile de cooperare de care ne-am lovit în trecut. Noul acord va avea toate domeniile în care este posibil să avem proiecte derulate în comun, fie că sunt din domeniul cultural, infrastructură, fie construcția depozitului de gaze ar putea fi realizată din grantul respectiv. Acest acord trebuie văzut împreună cu foaia de parcurs, pentru că o parte din proiectele din foaia de parcurs vor putea fi realizate cu bani nerambursabili din partea Guventrului României. În baza acordului pot derulate și alte proiecte care nu se regăsesc în foata de parcurs. (...) Cel mai probabil vor fi identificate domeniile mari de acțiune și vor fi menționate condițiile în care banii respectivi vor fi atrași. Nu sunt condiții de natură politică, sunt condiții pe care R. Moldova și le-a asumat deja în Acordul de asociere cu UE și condiții de derulare a proiectelor cu asistență internațională, care presupun, la un moment dat, și mici contribuții din partea beneficiarului”, a precizat Ambasadorul. 

Întrebat dacă își permite România să ofere o astfel de susținere Republicii Moldova în asemenea timpuri grele, ambasadorul a răspuns: România este mai puternică decât credeți dumneavoastră. Da, poate să ofere și o spun cu toate seriozitatea. Sprijinul din partea României este unul transpartinic. Dacă veți citi cu foarte mare atenție programul de guvernare al noului Guvern de la București veți descoperi că nu există practic niciun capitol, domeniu, care să nu aibă și o referire la ceea ce putem și ceea ce trebuie să facem în relația cu R. Moldova”.

Partea română a definitivat proiectul de acord, acesta urmează a fi transmis spre observații R. Moldova, urmând să fie semnat, cel mai probabiol, în cadrul ședinței comune a Guvernelor de la București și Chișinău. 

Detalii: DOC // Guvernul României a aprobat semnarea acordului cu R. Moldova privind implementarea programului de 100 mln. euro

× Aboneaza-te la fluxul de stiri Deschide.MD pe telefonul tau mobil
Ai depistat o eroare în text?  Selecteaz-o  și apasă combinația de taste CTRL + ENTER