A fost agreat textul final al Acordului dintre Guvernul României și Guvernul R. Moldova privind construcția podului rutier de frontieră, peste râul Prut, situat între localitățile Ungheni din România și Ungheni din R. Moldova, anunță secretarul de stat în Ministerul Transporturilor din România, Irinel Scrioșteanu.

Potrivit lui Scrioșteanu, ieri a avut loc o întâlnire în format de videoconferință între ecretarul de stat echipa de negociatori a României și cea a R. Moldova, condusă de secretarul general al ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija. Echipele au finalizat textul Acordului privind aspectele tehnice, financiare, juridice și organizatorice.
 
Secretarul român de stat a oferit mai multe detalii desore Acord.
 
„Acordul prevede construcția podului rutier de frontieră, care va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova). În cadrul negocierilor, au fost discutate condițiile stabilite la trecerea frontierei de stat a personalului implicat în executarea lucrărilor de construcție, dar și aspecte ale regimului fiscal și vamal pentru mărfurile și mijloacele de transport necesare construcției podului.
 
Termenul de executare a lucrărilor, conform documentului, este de 2 ani de la începerea lucrărilor. Guvernul României va asigura finanțarea lucrărilor de construcție a podului și a drumului de acces, inclusiv infrastructurile conexe, amplasate pe teritoriul României. Suma totală a fost estimată la 40 de milioane euro. Iar construcția drumului de acces și a infrastructurii conexe pe partea Republicii Moldova va fi finanțată de Guvernul de la Chișinău, cu un cost estimativ de 2 milioane euro”, a detaliat Scrioșteanu. 
 
La fel, secretarul de stat susține că au fost purtate discuții și pentru semnarea Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul României privind reabilitarea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, între localitățile Giurgiulești (Republica Moldova) și Galați (România), care a fost deja reabilitat la finele anului 2021, valoarea lucrărilor fiind de circa 8 milioane RON, asigurată în totalitate de Guvernul României.
 
Semnarea celor două acorduri se preconizează a fi realizată în cadrul ședinței comune a Guvernelor României și R. Moldova, planificată pe 11 februarie curent.