Maia Sandu, despre războiul de pe Nistru din 1992: Federația Rusă a trimis oameni în această acțiune împotriva R. Moldova

Este foarte clar pentru toți că Federația Rusă a trimis oameni în războiul din regiunea transnistreană împotriva R. Moldova. O spune președintele R. Moldova, Maia Sandu. Într-un interviu pentru ProTV România, președintele moldovean a declarat că existența acestui conflict transnistrean reprezintă impedimente serioase în dezvoltarea R. Moldova și se încearcă găsirea unei soluții pașnice pentru rezolvarea lui.
„Războiul din Transnistria a fost o tentativă de a opri procesul de obținere a independenței Republicii Moldova. Forțele care și-au dorit ca noi să devenim independenți de Uniunea Sovietică au încercat să oprească acest proces și, din păcate, existența acestui conflict transnistrean reprezintă impedimente serioase în dezvoltarea Republicii Moldova, reprezintă impedimente pe drumul nostru european. Bineînțeles, este o sarcină importantă pentru noi să găsim o soluție, dar această soluție trebuie să pașnică, diplomatică, trebuie să o soluție care respectă integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova și reintegrarea trebuie să rezulte într-un stat funcțional. Aceste trei elemente sunt extrem de importante. - Ați spus „anumite forțe”, puteți să identificați care sunt acele forțe? - Este foarte clar pentru toți că Federația Rusă a trimis oameni în această acțiune împotriva Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu în cadrul interviului.
Întrebată dacă R. Moldova ia în calcul integrarea în structurile NATO, președintele moldovean a menționat că este dreptul poporului să decidă și a readus aminte despre programul cu NATO care ajută R. Moldova să-și modernizeze sectorul de securitate și apărare.
„În primul rând, sper foarte mult să nu se ajungă la o acțiune militară și să nu se întâmple un astfel de lucru. În al doilea rând, Republica Moldova este o țară neutră, dar asta nu înseamnă că noi trebuie să ne izolăm sau că noi ne izolăm. Este dreptul suveran al poporului să decidă cum își asigură securitatea și asta scrie Constituția. În același timp, din 2006, avem program de cooperare cu NATO, iar de curând a fost actualizat acest program care ne ajută să modernizăm sectorul de securitate și sectorul apărării, și, dincolo de asta, avem programe de sprijin cu România, cu Statele Unite, cu alte țări ale Uniunii Europene. Vom continua să avem programe de sprijin pentru a ne consolida sistemul de securitate și de apărare”, a spus președintele.