România și R. Moldova se află în mijlocul focarului conflictului Rusia - Ucraina, iar Bucureștiul și Chișinău trebuie să intre în stare de alertă, atenționează fostul ministru de externe al României, Cristian Diaconescu. Potrivit ex-ministrului român, regiunea Mării Negre poate fi „testată” de Federaţia Rusă în încercarea liderului de la Kremlin Vladimir Putin de a redefini relaţia Moscovei cu NATO, iar România şi R. Moldova ar trebui să-şi unească eforturile pentru a pute să-şi apere securitatea.

„Federația Rusă, în acest moment, așa cum rezultă din ceea ce se comunică public, a trecut la desfășurări militare cu caracter ofensiv, inclusiv prin exerciții în Belarus orientate spre Polonia și Lituania. Au apărut afirmații din zona americană în ceea ce privește posibile acțiuni sub steag fals în Ucraina, acel tip de provocare ce ar legitima la un moment dat o intervenție militară directă, inclusiv ideea unui tip de microb informatic extrem de coroziv și periculos privind instituțiile din Ucraina. Se vorbește mult, rezultatele sunt destul de reduse, iar în mijlocul focarului se află România și Republica Moldova. Aici nu este vorba numai de Ucraina, atenție! Sigur Ucraina, din perspectiva limitelor de demarcație a intenției Alianței Nord-Atlantice, preocupă Federația Rusă, dar spațiul de securitate, într-o formă sau alta, în condiții de escaladare, pe de o parte ne cuprinde și pe noi, pe de altă parte evident că, odată ce este amenințat, și Chișinăul, și Bucureștiul trebuie să intre într-o stare de alertă, după părerea mea, foarte serioasă”, a declarat Diaconescu în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă

Fostul ministru a mai sugerat că regiunea Mării Negre va fi testată în următorii ani de Federația Rusă în încercarea lui Vladimir Putin de a redefini relația Moscovei cu Alianța Nord-Atlantică, iar România, dacă vrea să conteze, ar trebui să se implice mai mult decât simpla exprimare diplomatică a preocupării față de comportamentul Kremlinului. În acest context, Diaconescu s-a referit la „solidaritate” și un parteneriat între R. Moldova și România.

„Da, este adevărat, constituțional Republica Moldova a ales calea europeană, dar acum discutăm despre alte subiecte. Și din această perspectivă, situația strategică în care ne aflăm ambele state presupune un plan comun de răspuns pe mai multe variante. Și aici nu mă refer la cele de natură militară, să fie foarte clar, dar sunt elemente de război hibrid, pot apărea la un moment dat accidente care să intre în spirală și escaladări care, odată neprevenite sau necontrolate, să nu mai poată fi oprite. Deci de această dată discutăm de securitatea națională a statelor noastre. În al doilea rând, în această zonă, fie în proximitatea Alianței, mă refer la Republica Moldova, fie chiar înăuntrul Alianței, și aici mă refer la România, vor exista elemente de testare, așa cum se întâmplă în Belarus, sunt exerciții militare sau urmează să desfășoare exerciții militare, care testează solidaritatea alianței privind Polonia și Lituania, și acest lucru se poate întâmpla sau pe alt tip de scenariu fie în Republica Moldova, fie la Gurile Dunării.

Deci, toate aceste elemente trebuie avute în vedere, eu sper că acest lucru se întâmplă, și procedat de așa manieră încât reacțiile în caz de o astfel de evoluție să nu fie unele pe moment, ci să fie pregătite pe variante în funcție de tipul de amenințare care la un moment dat s-ar produce. Deci, repet, sper să nu se întâmple așa ceva, dar noi avem obligația, și mai ales în fața opiniei publice, de a spune exact la ce ne putem aștepta, pentru că lumea trebuie să fie pregătită, indiferent din ce perspective, așa că dialogul între Chișinău și București sper că este în acest moment unul 7 cu 24, cum se spune, iar pe de altă parte, în mod evident, și eforturile României în a genera răspunsuri care arată solidaritatea și coeziunea în Alianța Nord-Atlantică sunt în egală măsură utile și României, și Republicii Moldova”, a accentuat Diaconescu. 

Vorbind despre conflictul nesoluționat de 30 de ani, conflictul transnistrean, Diaconescu a atras atenția asupra anunțului serviciilor de informație ucrainene care au spus săptămâna trecută că serviciile speciale rusești „pregătesc” provocări împotriva militarilor ruși din regiunea transnistreană, intenționând să dea vina pe Ucraina. EX-ministrul remarcă, în acest caz, că acțiunile sunt sub steag fals. 

„Da, sunt acțiunile sub steag fals. Auzim astfel de semnale din gura președintelui Statelor Unite, din luările de poziție ale unor miniștri din Europa. Deci nu putem să nu ținem seama de astfel de elemente de alertă, sigur pot avea și o valoare de semnal, dar pot reprezenta chiar și gesturi cu un anume tip de coeficient de certitudine. Federația Rusă și-a retras personalul diplomatic neesențial, cum se spune, din Ucraina, inclusiv soțiile și copiii diplomaților, ceea ce în egală măsură, repet, poate avea valoare ca și transmiterea unui tip de atitudine, dar poate fi și într-adevăr o chestiune de protecție a respectivului personal din perspectiva unei confruntări directe”, a spus Diaconescu. 

În încheiere, fostul ministru român a venit cu un mesaj pentru cetățenii R. Moldova, ținând cont de vulnerabilitatea din regiune.

„Partidul Mișcarea Populară printre partidele din România are o obligație în plus în legătură cu atenția politică, și nu numai, în ceea ce privește Republica Moldova. La sfârșitul acestei luni voi fi și eu în Republica Moldova și cred că din această perspectivă voi transmite și acolo mesajele noastre. Repet: ne asumăm politic obligația unei prezențe concrete pe idei, pe proiecte, eu rămân consecvent, așa cum am mai spus că în relația dintre Republica Moldova și România, dacă vrei să fii cinstit, trebuie să fii pragmatic”, a conchis Cristian Diaconescu.