Actualul director al Institutului Diplomatic de pe lângă Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Serebrian, este noul viceprim-ministru pentru Reintegrare. Diplomatul a depus astăzi jurământul în fața președintelui R.Moldova, Maia Sandu, și a prim-ministrului Natalia Gavrilița.

Detalii: SURSE // Ex-ambasadorul R.Moldova în Franța și Germania, Oleg Serebrian, candidatul desemnat la funcția de vicepremier pentru reintegrare

Maia Sandu a declarat că este convinsă că experiența diplomatică și cunoașterea realităților din R.Moldova a lui Oleg Serebrian îl vor ajuta să facă față „acestei noi provocări profesionale”.

Pentru noi, bunăstarea cetățenilor R.Moldova, indiferent dacă vorbim despre cei de pe malul drept sau malul stâng al Nistrului, este cea mai importantă. Cetățenii noștri au nevoie de acces la servicii medicale, servicii educaționale de calitate, au nevoie să știe că avem o justiție dreaptă, care asigură respectarea drepturilor tuturor. Sarcina noastră este de a identifica o soluție pașnică, diplomatică a conflictului transnistrean. O soluție care să respecte integritatea teritorială și suveranitatea a R.Moldova. O soluție care să rezulte într-un stat funcțional”, a declarat șeful statului.

În 1992 – 1993, Oleg Serebrian a fost secretar II în Direcția Europa și America de Nord a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al Republicii Moldova. Între 1993 și 1994 a fost secretar I în Direcția Europa și America de Nord a MAE al Republicii Moldova și concomitent, lector la catedra de istorie antică și medievală a Universității „Ion Creangă” din Chișinău, apoi, între 1994 și 1995, a fost șeful secției România în Direcția Europa și America de Nord a MAE al Republicii Moldova.

Între 1998 și 1999, după susținerea tezei de doctor, revine în ministerul de externe de la Chișinău, ocupând concomitent funcțiile de șef al Direcției Analiză Politică și purtător de cuvânt al ministrului. Din 1999 până în 2005 a fost prorector al Universității Libere din Moldova (ULIM). Între 2005 și 2010 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, în 2005 - 2006 fiind membru al Biroului Permanent al Parlamentului.

Din iulie 2010 pînă în iulie 2015 a fost Ambasadorul Republicii Moldova în Franța și delegat permanent al Republicii Moldova la UNESCO. La 7 decembrie 2010 Oleg Serebrian a fost ales, pentru un mandat de doi ani, Președinte al Congresului Uniunii Latine . La 13 noiembrie 2015 a fost numit prin decret prezidențial Ambasador al Republicii Moldova în Germania, funcția pe care a deținut-o până în data de 3 decembrie 2021.

La 3 ianuarie 2022 a fost numit directorul Institutului Diplomatic de pe lângă Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Între anii 2001 și 2008, Serebrian a fost președintele Partidului Social-Liberal. La 10 februarie 2008, în urma fuziunii PSL cu Partidul Democrat din Moldova, a fost ales prim-vicepreședinte al PDM, funcție din care a demisionat în iunie 2010.

Amintim că, funcția de viceprim-ministru pentru Reintegrare a devenit vacantă după ce principalul negociator al R.Moldova în procesul de reglementare transnistreană, Vladislav Kulminski, și-a anunțat demisia la data de 5 noiembrie 2021. Acesta susține că demisia sa a fost determinată de nașterea copilului său și de starea de sănătate a soției.