Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova, Nicu Popescu, a venit cu un mesaj dedicat Zilei profesionale a diplomatului. În mesajul său, ministrul accentuează faptul că diplomația contribuie în mod esențial la promovarea intereselor naționale ale R. Moldova dar și la promovarea statului în exterior.

Popescu mai menționează că politica externă a R. Moldova trebuie să fie previzibilă și consecventă, orientată spre cetățeni. 
„Astăzi celebrăm Ziua Diplomatului. În acest an aniversăm 30 de ani de la momentul istoric al depunerii cererii de aderare la Organizația Națiunilor Unite pe data de 17 ianuarie 1992. Această dată a devenit începând cu anul 2014 emblematică și prin faptul că a fost declarată sărbătoarea noastră profesională – Ziua Diplomatului. Am încredere în capacitățile diplomației noastre, care contribuie în mod esențial la promovarea intereselor naționale ale Republicii Moldova și promovarea țării în exterior. Reieșind din mandatul oferit de către doamna președinte Maia Sandu, politica externă a Republicii Moldova trebuie să fie previzibilă și consecventă, orientată spre cetățeni și să contribuie la soluții multilaterale și la un mediu regional favorabil dezvoltării și consolidării. Aceste priorități ale politicii externe a instituției prezidențiale au stat și la baza conceptului diplomației 4D menit să structureze prioritățile diplomației noastre în anul curent: Dezvoltare europeană, Dialog, Diasporă și Diplomație economică”, se arată în mesajul lui Popescu. 
Ministrul i-a felicitat pe toți cei din serviciul diplomatic. 
„Doresc să transmit mesajul nostru de felicitare cu prilejul acestei zile și în adresa veteranilor serviciului diplomatic, tuturor colegilor care nu mai activează la MAEIE, dar care au contribuit esențial la promovarea politicii externe, reprezentanților mediului academic, jurnaliștilor care reflectă în mod transparent și echidistant activitatea noastră, exponenților societății civile pe care îi consultăm în procesul de luare a deciziilor și tinerilor studenți care au optat pentru o specialitate în domeniul relațiilor internaționale. Felicitări, dragi colegi!”, a conchis Popescu. 

În fiecare an, pe data de 17 ianuarie, în R. Moldova este sărbătorită Ziua profesională a diplomatului, începând cu anul 2015. Autorităţile au decis marcarea acestei sărbători la data de 17 ianuarie, deoarece în această zi, în 1992, a fost depusă cererea de aderare a R. Moldova la Organizaţia Naţiunilor Unite. Propunerea a venit din partea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Acesta fapt a marcat începutul procesului de consolidare și afirmare a R. Moldova ca subiect de drept internațional și, în consecință, a condus la intensificarea activității diplomatice.

Prima etapă de instituire a unui serviciu diplomatic a fost inițiată prin adoptarea Legii cu privire la Guvern, la 31 mai 1990 - MAEIE având denumirea de Minister al Relațiilor Externe.
 
Ulterior, la 22 iunie 1990, prin Hotărîrea Parlamentului nr. 141 cu privire la desființarea ministerelor și comitetelor de stat ale RSSM, au fost desființate entitățile vechi.