Avocații din R.Moldova vor putea fi reținuți, supuși aducerii silite, arestați și percheziționați chiar și fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților. Un amendament la proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la avocatură a fost înregistrat la sfârșitul lunii decembrie de către președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate.

Astfel, deputatul a propus excluderea din legislație a unor prevederi care se referă la garantarea independenței avocaților. În mod special, Stamate a propus renunțarea la următoarea prevedere: „Avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”.

Drept argumentare, parlamentara a menționat că norma respectivă este una „excesivă cu scopul și statutul profesiei de avocat”.

Contactat de reporterul Deschide.MD, avocatul Vadim Vieru a declarat că propunerea cu care a venit Olesea Stamate este una „stranie” și „lipsită de sens”.

Amendamentul nu-și are sensul, pentru că avocații, în cazul în care se comite o infracțiune, pot fi reținuți în flagrant. Chiar și pe parcursul ultimelor luni, deși acest aliniat care se referă la garantarea independenței avocaților este în vigoare, au fost reținuți în flagrant mai mulți avocați pentru acțiuni de corupție”, a spus el.

Apărătorul a precizat că această garanție este identică celei aplicate în cazul judecătorilor și procurorilor.

În cazul judecătorilor și procurorilor, în privința cărora se solicită pornirea cauzei penale, este nevoie de aprobarea Consiliului. În cazul avocaților este introdusă o garanție similară. Este straniu că această garanție se propune a fi retrasă. Asta cel mai mult nemulțumește avocații”, a adăugat el.

Vadim Vieru a precizat că în perioada următoare urmează să fie convocată o ședință a Consiliului Uniunii Avocaților la care se va decide ce acțiuni ar urma să fie întreprinse în raport cu această propunere de amendare a Legii cu privire la avocatură.