Ivan Burgudji, ex-deputatul Adunării Populare, cel care a contribuit la crearea autonomiei găgăuziei și care, recent, a reactivat mișcarea separatistă „Găgăuz Halkî”, a fost numit consilier al bașkanului pe probleme juridice. Unul din obiectivele principale ale lui Burgudji în noua postură este construirea propriului sistem judiciar al Găgăuziei.

Pentru a obține mai multe detalii despre importanța și menirea funcției noului consilier, DESCHIDE.MD  l-a contactat pe Ivan Burgudji.

Întrebat cum comentează alegerea candidaturii sale de către bașkan în funcția de consilier pe probleme juridice, Burgudji a ținut să accentueze că nu se va ocupa doar de probleme juridice, dar și de conservarea și consolidarea autonomiei Găgăuziei. 

Burgudji susține că autonomia Găgăuziei este amenințată de către elita politică de la Chișinău prin faptul că o tratează ca pe o unitate administrativă, iar Găgăuzia este, de fapt, o autonomie politică, care funcționează în deplină conformitate cu dreptul internațional. 

Pentru consolidarea autonomiei, Burgudji declară că regiunea administrativă ar trebui să aibă propriul sistem judiciar. El este de părere că sistemul judiciar trebuie instituit, indiferent dacă decizia contravine sau nu legislației Republicii Moldova. Mai mult, unele dintre deciziile luate în cadrul autonomiei chiar ar trebui să contravină legislației moldovenești, întrucât aceasta a fost prost întocmită.

Burgudji a dat de înțeles că Chișinăul va fi obligat să accepte cerințele lor, amintind că de fapt Găgăuzia a fost o republică, care a acceptat să intre în componența Republicii Moldova.

ssssssssssssssss„Găgăuzia trebuie să acționeze doar în concordanță cu Constituția Republicii Moldova, și anume cu articolul 111 și cu prevederile Legii cu privire la statutul juridic al Găgăuziei. Restul legilor pot și chiar ar trebuie să contravină Constituției”, a declarat fer Ivan Burgudji.

Burgudji declară că orice fel de probleme care apar pe teritoriul Găgăuzie trebuie soluționate doar de autoritățile din regiune, nicidecum de cele de la Chișinău.

„Dacă există autonomie, trebuie să fie deplină, acesta trebuie să rezolve pentru sine propriile sale probleme! Niciuna dintre unitățile administrative din Moldova nu are dreptul de a adopta legi locale, cu excepția Găgăuziei. Întrebările referitoare la interesele sale, astfel încât, de exemplu, nicio unitate administrativă din Moldova nu poate pretinde să fie implicată în punerea în discuție a problemelor de politică internă și externă, care țin de interesele unei anumite unități. Dar autonomia - nu poate. Iar tratatul constituțional, care a fost semnat de guvern, el este pe teritoriul Republicii Moldova și va funcționa, iar în Găgăuzia nu va funcționa! Găgăuzia a fost exclusă din procesul de luare a deciziilor. Odată ce avem dreptul de a participa la punerea în aplicare a politicii interne a Republicii Moldova privind interesele Găgăuziei, atunci în mod natural, a trebuit să participe la discutarea prevederilor constituționale.”, a afirmat noul consilier.

Reporterul DESCHIDE.MD i-a reamintit lui Ivan Burgudji de reactivarea mișcării separatiste „Găgăuz Halkî” care are tendințe separatiste. Aici Burgudji a explicat că acționează în limita legii și chiar a ținut să transmită autorităților de la Chișinău că Republica Moldova trebuie să fie un stat independent și suveran.

Întrebat dacă un reprezentant al autonomiei ar trebui să le dicteze reguli autorităților de la Chișinău, Burgudji a evitat să mai discute cu noi.