Congresul american va dubla la anul - până la 40 de milioane de dolari - asistența financiară pentru Republica Moldova, a declarat Thomas Melia, asistent pentru Europa şi Eurasia al administratorului USAID, program guvernamental ce coordonează asistenţa financiară acordată de Stale Unite în străinătate.

În cadrul unui interviu acordat pentru Europa Liberă, diplomatul american susține că este convins de faptul că Republica Moldova va deveni „o ţară de succes, într-un final”, chiar dacă sunt mai multe greutăți și există „oameni care sunt împotriva Republicii Moldova, care nu cred într-o Moldovă prosperă, unii sunt în interiorul ţării, alţii în afara acesteia”. 

„Aș începe prin a spune că preşedintele Barack Obama şi guvernul Statelor Unite cred în succesul Republicii Moldova. Ne dorim ca acest stat să fie în siguranţă, prosper şi democratic. Avem destul de multă răbdare, însă această nu este fără sfârşit. Eu, din partea Agenţiei pe care o reprezint, trebuie să revin în Congres şi să le explic că banii care sunt cheltuiţi aici au un impact pozitiv şi că au fost cheltuiţi cu bună credinţă. Asistenţa noastră pentru Republica Moldova va creşte în acest an, iată de ce vom urmări cu mai mare atenţie felul în care vor fi utilizate aceste surse financiare. De asemenea, ţineţi cont de faptul că noi nu oferim pur şi simplu bani guvernului moldovean. Banii pe care îi alocăm prin intermediul programelor noastre sunt utilizaţi pentru expertiză, pentru specialişti care oferă consultanţă şi informaţii de care ar urma să ţină cont decidenţii” a spus Melia. 

Diplomatul a adăugat că Congresul american va oferi mai multă susţinere financiară pentru ţările din această regiune, inclusiv Ucraina şi Republica Moldova.

„Deci, vorbim de un buget ce va ajunge până la 40 de milioane de dolari pentru următorul an. Practic, vorbim despre o dublare a sumei. Sunt doar pentru Republica Moldova. Vor fi cheltuiţi pentru expertiză, idei, informaţii, astfel încât autorităţile să poată lua cele mai bune decizii spre binele ţării”.

Spre final, Thomas Melia a adăugat că atât societatea civilă, cât și jurnaliștii au un rol foarte important în Republica Moldova și anume acela de a pune presiune asupra guvernanților în anumite situații, dar și de a identifica problemele și de a oferi soluții.