Deputatul socialist Grigore Novac sfidează toate normele bunului simț și își numește colegii din Parlament ”mucegai și kazioli”. Calificativele apar într-o postare a parlamentarului, pe pagina lui de Facebook - text prin care acesta a vrut să-și exprime indignarea față de avizul pozitiv al Comisiei securitate națională pentru proiectul privind declararea zilei de 27 martie - drept sărbătoare națională, în care se marchează Ziua Unirii.

Grigore Novac - deputat de orientare prorusă - nu și-a putut controla furia față de prima undă verde dată proiectului care ne-ar putea aduce o sărbătoare națională a Unirii, așa cum și-au organizat-o autoritățile de la București. Demnitarul a făcut atac la colegii săi care au votat pentru susținerea acestui proiect. El s-a referit la liberali și la deputații neafiliați din comisia securitate națională. 

Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a avizat ieri proiectul legii privind instituirea zilei de 27 martie drept Zi a Unirii Basarabiei cu România - ca sărbătoare națională a Republicii Moldova. Proiectul a fost susținut cu 4 voturi „pro”, 3 contra. Este important să precizăm că proiectul a fost avizat datorită abținerii de la vot a deputatului Artur Reșetnicov - fost comunist, actualmente democrat!

În pofida a trei voturi contra, din partea socialiștilor Anatolie Labuneț, Ghenadie Mitriuc și democratului Anatolie Gorila, proiectul a fost avizat pozitiv. Cei care au dat curs acestui proiect a fost: liberalul Roman Boțan, deputații neafiliați Mihaela Spatari, Octavian Grama și Eugen Carpov.  

---- Fostul comunist, Artur Reșetnicov, care recent a aderat la Partidul Democrat din Moldova s-a abținut de la votarea acestui proiect, deși la ședințele anterioare ale comisie, acesta a declarat că va vota pentru instituirea la 27 martie a Zilei Unirii Basarabiei cu România ca sărbătoare națională în Republica Moldova. Declarațiile lui i-au amuzat oe mai mulți membri ai comisiei, Liliana Palihovici declarând că Reșetnicov trece de la o extremă la alta. 

Amintim că Ziua Unirii a fost marcată pe data de 27 martie, însă doar în România a fost declarată sărbătoare națională. Dacă proiectul va fi votat în Parlament, atunci Republica Moldova va marca această sărbătoare abia începând cu anul viitor.