Ofițerul rus sub acoperire pentru care colecta informații fostul deputat acuzat de trădare de patrie, Iurie Bolboceanu, nu se grăbește să părăsească Republica Moldova. Acesta s-a ”cuibărit” în sediul Ambasadei Ruse chiar dacă, vicedirectorul SIS, Alexandru Balan, declara anterior că potrivit practicii serviciilor secrete, acesta urma să părăsească țara în scurt timp.

Alexandr Grudin, ajutorul atașatului militar rus cu care se întâlnea Bolboceanu la ”Taxi Blues” „Caravan”, „La Sarkis” sau la pizzeria de lângă Universitatea "Ion Creangă", sfidează practica internațională și nu se dă dus acasă. 

Acum mai bine de o săptămână reporterii Deschide.MD au sunat la SIS pentru a afla dacă Grudin a părăsit Republica Moldova. De acolo, însă, am fost redirecționați la Ministerul de Externe, care ar fi instituția responsabilă de evidența lui.  

La Externe, inițial ni s-a comunicat că nu au detalii pentru presă pe marginea acestui caz. La un interval de trei zile, mai exact pe data de 27 martie, ofițerul de presă, Ana Samson, ne-a declarat: La această etapă, MAEIE împreună cu instituţiile de resort, examinează cazul amănunţit şi urmează să ia deciziile necesare, care vor fi făcute publice.

Luni, 3 aprilie, am revenit la Externe ca să verificăm dacă sunt informații actualizate în acest sens, dar un mesaj văzut, dar lăsat fără răspuns a fost singura ”replică”. 

În circumstanțele create, am cerut ajutorul surselor avizate care ne-au declarat scurt ”E pe loc. Trăiește în Ambasadă”. 

Rugate să ne explice situația, sursele ne-au lăsat de înțeles că Federația Rusă își reetalează tupeul tradițional și refuză să-și retragă agentul, în pofida practicii serviciilor secrete din alte state. Prin urmare se așteaptă un demers oficial de la autoritățile moldovenești prin care să se ceară expulzarea lui. Se pare, însă, că Ministerul de Externe  - responsabil de semnarea unei astfel de adresări, nu vrea să forțeze nota în acest sens pentru a nu tensiona și mai mult relațiile reci din ultima perioadă. 

Alte surse avizate ne spun că aflarea în continuare a agentului sub acoperire, pe teritoriul RM, este un lucru cel puțin straniu. ”De regulă, în astfel de cazuri MAEIE face o notă verbală către statul respectiv și spune că persoană dată nu este dorită pe teritoriul RM. După această notă, în cel mult 24 de ore sau 48 (în cazurile mai lejere) persoană părăsește țara. În cazul în care el a fost lăsat atâta timp pe teritoriul RM, este un lucru periculos pentru că el poate întreprinde măsuri de precauție pentru a nu fi deconspirate ale persoane cu care lucra”, ne-a declarat sursa precizând că retragerea agentului ar însemna că statul său recunoaște tacit faptul că el lucra sub acoperire.

Anterior Deschide.MD l-a găsit pe Grudin într-o înregistrare video din aprilie 2015, făcută de un post TV din stânga Nistrului, unde ajutorul atașatului militar a împărțit pensionarilor din regiunea transnistreană, cu ocazia zilei de 9 mai, ajutoare financiare și medalii din partea președintelui Federației Ruse și a conducerii Moscovei.

Vom aminti că procurorii PCCOCS și ofițerii SIS au constatat caracterul secret al întâlnirilor dintre Iurie Bolboceanu cu un ofițer sub acoperire din altă țară. Bolboceanu colecta informații atât din sfera politicului, cât și date de la experți economici sau specialiști în politi pe diferite domenii. 

----- „Cele două persoane respectau anumite reguli: fără telefoane, toate întâlnirile se realizau cu măsuri speciale de conspirație. Circulau preț de aproape o oră pe același traseu ca să verifice dacă totul este curat, apoi când erau siguri că pot discuta, întâlnirea avea loc. Tranferul de informații se făcea de regulă printr-un laptop specializat iar la fiecare întâlnire cetățeanul R. Moldova era remunerat, de regulă, în dolari”, a menționat vicedirectorul SIS care a adăugat că timp de mai mulți ani cei doi se întâlneau o dată pe lună. În cazul în care unul dintre ei nu venea, întâlnirea se amâna fix cu o săptămână în același loc.