Parlamentul a votat proiectul de hotărâre cu privire la demisia Nataliei Moloșag din funcția de Avocat al Poporului. Hotărârea a fost susținută de 82 de deputați.

Până la numirea unui nou Avocat al Poporului, interimatul funcției de ombudsman va fi asigurat de către Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu.

Amintim că, în spațiul public au apărut informații precum că Avocatul Poporului ar apela în exercitarea funcției la serviciile unei persoane condamnate anterior pentru acțiuni ilegale. Într-o conferință de presă, Natalia Moloșag a declarat că Dumitru Godorog, pe care l-a reprezentat în perioada în care activa în calitate de avocat, a fost convocat la Oficiul Avocatului Poporului în baza unui contract de prestări servicii pe bază de voluntariat, încheiat pentru perioada octombrie-decembrie 2021. Acesta avea sarcini de șofer, dar și pază de corp. Ombudsmanul susținea că Godorog nu a s-a implicat în exercitarea mandatului de avocat al poporului și nici nu a avut acces la date cu caracter personal, cum s-ar sugera.

Detalii: Avocatul Poporului, Natalia Moloșag, gata să-și depună demisia. În ce condiții

Societatea civilă și politicienii au declarat îngrijorătoare situația descrisă de unele surse media privind încălcările admise de către avocata poporului. Unii dintre ei au declarat că structurile competente trebuie să investigheze circumstanțele apărute în presă. Și după explicațiile prezentate de ombudsman, aceștia au menționat faptul că Natalia Moloșag trebuie să-și prezinte demisia.

Detalii: Deputații PAS așteaptă demisia Avocatului Poporului, Natalia Moloșag

Ulterior, Natalia Moloșag și-a depus cererea de demisie din funcția de ombudsman.

Detalii: Avocatul Poporului Natalia Moloșag a demisionat

În cadrul ședinței din 9 decembrie, subiectul privind demisia Nataliei Moloșag a fost inclus pe ordinea de zi a Parlamentului. Totuși, în scurt timp, Oficiul Avocatului Poporului a anunțat că Natalia Moloșag își retrage cererea de demisie ca urmare a „constatărilor controlului general asupra patrimoniului Oficiului Avocatului Poporului, desfășurat în cadrul instituției în perioada 11 octombrie - 08 decembrie 2021 de către comisia de inventariere”.

Detalii: Subiectul privind demisia Nataliei Moloșag, inclus pe ordinea de zi a Parlamentului

Citiți și: S-a răzgândit // Avocatul Poporului, Natalia Moloșag, își retrage cererea de demisie