Președintele Partidului Comuniștilor, fostul președinte al R.Moldova, Vladimir Voronin, este de părere că discuțiile privind o posibilă fuzionare a PCRM cu PSRM „nu are perspectivă”. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul de televiziune N4.

Vladimir Voronin a declarat că colaborarea cu PSRM în cadrul Parlamentului este una pozitivă și nu provoacă divergențe, însă nimic mai mult.

În linii generale, această temă [fuzionarea PCRM-PSRM] nu are perspectivă. În Parlament noi reprezentăm alegătorii care ne-au delegat și aici noi suntem uniți cu socialiștii pe mai multe proiecte, dimensiuni sociale. În activitatea noastră comună în cadrul fracțiunii, cu socialiștii, nu avem probleme. Aici nu avem divergențe”, a spus el, precizând că comuniștii și socialiștii merg „alături, dar nu împreună”.

Totodată, Voronin s-a arătat indignat și de anumite acțiuni ale PSRM în cadrul alegerilor locale noi care se desfășoară în R.Moldova. Potrivit liderului comuniștilor, atât desemnarea lui Alexandr Nesterovschi drept candidat la funcția de primar de Bălți, cât și decizia de a renunța la participarea în turul II planificat pentru 19 decembrie nu au fost consultate cu PCRM.

La fel, liderul PCRM a precizat că este nevoie de o consolidare a forțelor de stânga din R.Moldova, în acest sens urmând să fie lansate mai multe inițiative: „Acum avem câteva proiecte cum să începem a lucra cu aceste partide, mă refer nu doar la PSRM”.

Potrivit lui, este vorba despre partide, doctrina cărora prevede că acestea pledează pentru rezolvarea problemelor sociale și problemelor legate de calitatea vieții cetățenilor. Întrebat la ce partid se referă, Voronin a spus: „Primul partid real pe care eu îl văd astăzi este partidul condus de domnul Chicu”.

Amintim că după demisia din funcția de prim-ministru la începutul anului 2021, Ion Chicu, alături de mai mulți colegi, a creat Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM).

De precizat că în Parlament, PCRM și PSRM formează o fracțiune - Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, compusă din 32 de deputați.