Efectivul Grupului Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria a desfăşurat, azi, aplicaţii la poligonul Tiraspol, în cadrul cărora a respins atacul unor presupuse „formaţiuni militare ilegale” asupra unor obiective militare din garnizoana Tiraspol.

Potrivit scenariului, GOTR a blocat şi lichidat un grup de atacatori, care au pătruns pe teritoriul parcului auto al GOTR.

În cadrul antrenamentelor s-a acordat o atenţie sporită perfecţionării interacţiunii subunităţilor antitero GOTR în lupta pe teren deschis. În acelaşi timp, subunităţile de geniu au desfăşurat cercetarea unui teritoriu minat din cadrul parcului auto şi au realizat dezamorsarea încărcăturilor explozive.

În cadrul aplicaţiilor au fost utilizate peste o mie de cartuşe de manevră şi mijloace pirotehnice de imitare.

Amintim că, pentru prima data în istorie, GOTR au realizat aplicații militare comune cu așa-numitele forțe militare din Transnistria în lunile iulie-august curent. Ministerul Apărării a condamnat acele aplicații și l-a convocat pe atașatul militar al Federației Ruse la Chișnău, acesta însă a refuzat să se prezinte. Chișinăul a cerut încetarea imediată a aplicațiilor ilegale pe teritoriul său.

Menționăm că GOTR face parte din Districtul Militar Vest al Federației Ruse. Vladimir Putin a dispus, la 25 august, controlul pregătirii de luptă şi mobilizare a forţelor armate ale Federaţiei Ruse din districtele militare de Sud, Vest şi Central. Atunci, în cadrul GOTR a fost anunţat semnalul de alarmă, iar efectivul a fost trecut în regim de cazarmă. Aplicațiile militare de amploare în Federația Rusă au durat cinci zile.