Partidul Liberal a depus o sesizare la Curtea Constituțională în legătura cu decretul lui Igor Dodon privind organizarea unui referendum consultativ. Potrivit liderului PL, Mihai Ghimpu, propunerile șefului statului au caracter populist și nu vor produce efecte juridice.

Potrivit liderului PL, anularea „legii miliardului” este un subiect consumat și nu poate fi supus referendumului.

Este o normă populistă. Ce ține de acordarea împuternicirilor suplimentare cu privire la dizolvarea Parlamentului, vreau să spun că un președinte care are atribuții „zero”, doar emite decrete ce țin de decorarea cetățenilor nu poate să ceară dreptul de a dizolva Parlamentul. Actul guvernării își asumă majoritatea parlamentară. Când nu faci nimic, doar declarații populiste, apare întrebarea: pentru ce dorești să dizolvi Parlamentul? Doar pentru faptul că majoritatea are alte viziuni și nu coincid cu ale președintelui?”, a menționat Ghimpu.

Politicianul a spus că și alte propuneri ale lui Dodon, precum micșorarea numărului de deputați de la 101 la 71 și studierea „Istoriei Moldovei” în instituțiile de învățământ, nu vor avea succes.

Poate vom avea doar un deputat în Parlament, și acela să fie Ivan Ceban. Sau în genere nu avem nevoie de Parlament. Să fie președintele care decide toate, cum a fost în perioada sovietică. Să-și pună pofta-n cui. Ce ține de studierea „Istoria Moldovei” - a depășit toate normele. Care istorie el vrea să învățăm? Istoria Moldovei, ocupată de Rusia țaristă? Sau Istoria din 1940, după ocupare? Despre ce să vorbim, despre colhozuri, 1 mai? Dodon crede că dacă și-a pus ușanca rusească pe cap poate prosti toată lumea”, a mai spus Ghimpu.

Totodată, liderul PL i-a popus șefului statului să semneze un memorandum cu privire la retragerea trupelor FR de pe teritoriul Republicii Moldova.

Este o problemă în dezvoltarea economiei noastre, nu vin investiții pentru că avem un conflict înghețat. Dacă este președinte al Republicii Moldova, aici trebuie să gândească”, a spus el.

În acest context, Mihai Ghimpu a declarat că în adresarea expediată CCM se solicită examinarea sesizării, suspendarea decretului și declararea lui drept document neconstituțional.

Întrebat de jurnaliști ce opinie are cu privire la Memorandumul de colaborare cu Uniunea Euroasiatică, semnat azi de Igor Dodon, liderul PL a spus că acesta este „mort de la naștere”.

Punctul 9 al Memorandumului prevede că acesta nu este un acord internațional și nu crează pentru părți drepturi și obligații reglementate de dreptul internațional. Acest memorandum este mort de la naștere. Nu are efecte juridice. De aceea și a semnat memorandum, nu acord care trebuie ratificat de Parlament”, a mai spus el.

Rugat să comenteze rezultatele Recensământului-2014, Ghimpu a spus că acesta trebuie îngropat tot cu „memorandumul și decretul lui Dodon”.

Amintim că Igor Dodon a semnat pe 28 martie decretul cu privire la organizarea unui referendum consultativ cu privire la patru subiecte:

1. Susțineți abrogarea Legii miliardului?

2. Susțineți acordarea președintelui RM drepturi suplimentare de dizolvare a Parlamentului și alegeri parlamentare anticipate?

3. Susțineți reducerea numărului de deputați de la 101 la 71?

4. Susțineți sau nu studierea în instituțiile de învățământ „Istoria Moldovei”?

Potrivit lui Dodon, pentru majoritatea cetățenilor acest referendum „este ultima șansă” și oamenii îl vor susține.