Deputaţii nou-aleşi ai Adunării Populare din UTA Gagauz-Yeri (APG) nu au reuşit nici în şedinţa de astăzi să aleagă speakerul şi organele de conducere ale legislativului autonomiei şi au decis să revină asupra subiectului la începutul săptămânii următoare, transmite Moldpres cu rererire la Gagauzinfo.MD.

Aceasta este a şasea încercare de a alege preşedintele APG care a eşuat. În şedinţa de astăzi au fost înaintate două candidaturi, cea a lui Dmitri Constantinov şi Demian Caraseni, care au obţinut 15 şi respectiv 9 voturi. La procedura de vot nu au participat aleşii din fracţiunea socialiştilor.

Deputaţii de la Comrat au decis să continue şedinţa marţi, 7 decembrie.

Adunarea Populară a UTA Găgăuzia (Gagauziyanin Halk Toplușu) este autoritatea reprezentativă și legislativă a Unității Teritoriale Autonome cu statut special Gagauz-Yeri, parte componentă a Republicii Moldova. APG se compune din 35 de deputați, aleși pentru un mandat de patru ani, în circumscripții teritoriale uninominale, prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

Ultimele alegeri în APG au avut loc pe 19 septembrie.

De menționat că atât Constantinov, cât și Caraseni au deținut anterior calitatea de membru al PDM. Constantinov a fost exclus din partid în anul 2014 ca urmare a organizării referendumului ilegal din Găgăuzia privind independența regiunii, în cazul în care R.Moldova și-ar pierde suveranitatea, unindu-se cu România.

Caraseni a deținut până în anul 2019 funcția de deputat în Parlament, fiind ales pe listele PDM. Totuși, în cadrul alegerilor din 19 septembrie, acesta a candidat independent.