Ministerul Justiției propune inițiativa legislativă de verificare a integrității candidaților la funcțiile de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor. Anunțul a fost făcut de ministrul Sergiu Litvinenco.

Potrivit demnitarului, la moment, ministerul definitivează conceptul de evaluare externă extraordinară a judecătorilor și procurorilor, care reprezintă o reformă „ce are menirea să curețe sistemul justiției de oameni compromiși”. Implementarea acestei reforme ar urma să înceapă de la CSM și CSP.

Esența aceste inițiative constă în faptul că vor putea candida la funcția de membru doar persoanele care trec testul de verificare a integrității... Ne referim la controlul corespunderii averilor și veniturilor legale declarate, dar și la stilul de viață”, a precizat el.

Litvinenco a menționat că de evaluarea integrității se va ocupa o comisie specială de evaluare care ar conține un număr egal de experți naționali și străini.

Proiectul a fost deja expediat Comisiei de la Veneția pentru expertizare și va fi publicat zilele următoare pe pagina web al Ministerului Justiției.