Aflată într-o vizită la Chșinău Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, a reconfirmat sprijinul Uniunii Europene pentru R. Moldova. În cadrul unei conferințe de presă, împreună cu prim-ministrul R. Moldova, Natalia Gavrilișa, Adina Vălean a declarat că Uniunea Europeană este gata să sprijine financiar dezvoltarea domeniului transporturilor și infrastructurii moldovenești, astfel ca R. Moldova să fie conectată la rețelele de transport ale UE - principala piață de destinație comercială.

„Pentru Moldova provocarea este de natură financiară, dar și de natură tehnică. În ceea ce privește aspectul financiar, avem în înțelegerea Uniunea Europeană - R. Moldova mai multe sume importante de sprijin financiar în planul de redresare, în planul Parteneriatului Estic, în viitoarea asistență macrofinanciară, toate cu o componentă importantă în ele - de transport și infrastructură. Dezvoltarea transportului, a conexiunilor cu partenerii săi, conectarea la rețelele de transport a Uniunii Europene, înseamnă accesul la piață, or în momentul de față Moldova are în UE principala destinație comercială. Noi suntem pregătiți să sprijinim financiar, dar și tehnic, să ajutăm la creșterea capacității administrative, de asemenea să dăm exemple de bune practici pe care le găsim în statele membre UE, ceea ce înseamnă propunerea unor proiecte solide care să fie ușor finanțabile, să aibă un management cursiv astfel încât să fie îndeplinite în termen”, a declarat Vălean în cadrul conferinței. 

La fel, oficialul european a remarcat vocația europeană a conducerii R. Moldova.

„Vedem, în acest an în mod deosebit, că traseul european al Moldovei, dorința de conectare cu ceea ce înseamnă spațiul european este afirmată cu tărie. În plus oportunitatea și capacitatea de a se accelera cred că răspunde așteptărilor cetățenilor. Este o dorință pe care și noi am avut-o și care simplu spus înseamnă o viață cu prosperitate, bunăstare, cu standarte mai bune pentru cetățeni, cu o economie sănătoasă, cu o justiție dreaptă”, a spus comisarul european. 

La rândul său, premierul Natalia Gavrilița, a menționat că R. Moldova își dorește conectarea la autostrăzile europene și va lucra în continuare cu UE pentru realizarea proiectelor în beneficiul cetățenilor.

„Conexiunile țării noastre cu întreaga lume și, în special, cu Europa sunt o prioritate pentru Guvern, de aceea ne-am bucurat să avem azi o discuție deschisă, axată pe detalii și proiecte concrete cu o înțelegere profundă a aspirațiilor țării noastre. Am discutat despre dorința noastră de obținere, pe termen mediu, a posibilității deschiderii treptate de către UE a pieței transportului rutier pe baza progresului înregistrat de Republica Moldova în transpunerea acquis-ului relevant al UE. Ne dorim  conectarea țării noastre la rețeaua de autostrăzi europene. Știu că toți așteptăm momentul când de la Chișinău la București vom putea ajungem mult mai rapid pe autostradă sau la momentul când călătoria Chișinău Padova ar dura 14 ore, fără pericole, fără semafoare, localități sau riscuri la intersecții. Sunt sigură că aceste proiecte se vor realiza, de noi depinde doar ca ele să devină realitate cât mai repede”, a spus Gavrilița. 

Totodată, premierul a menționat că R. Moldova contează pe sprijinul Uniunii Europene și al Adinei Vălean în procesul negocierii Declarației Comune a Summit-ului PaE din decembrie, inclusiv prin includerea nu doar a unei componente politice puternice, care ar reflecta aspirațiile noastre europene și opțiunea europeană, ci și a oportunităților sectoriale adiționale, și anume măsurile ambițioase ale UE privind realizarea tranziției verzi și a celei digitale (Pactul Verde European), Programul de Mobilitate UE și reorganizarea complexului energetic. 

Amintim că, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, efectuează o vizită oficială de două zile la Chișinău în perioada 25-26 noiembrie. Adina Vălean are în program discuții cu conducerea țării despre asistența oferită de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea infrastructurii de transporturi în Republica Moldova.

Mâine, comisarul european va avea o vizită de monitorizare a construcțiilor drumului național R1 Chișinău-Ungheni-Sculeni-granița României, implicit a drumului de ocolire a satului Bahmut, raionul Călărași.