Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a prezentat astăzi proiectul de lege a Bugetului de Stat pentru anul 2022. În cadrul dezbaterii proiectului, reprezentanții opoziției au adresat mai multe întrebări referitor la creșterea salariilor în anul viitor care nu va acoperi creșterea prețurilor prognozată pentru perioada respectivă.

Mai exact, reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au menționat că salariile ar urma să fie majorate cu doar 5%, în timp ce prețurile la produsele de consum – cu 15%. Informația respectivă a fost combătută de ministrul Budianschi, potrivit căruia, în realitate, prețurile ar urma să crească cu circa 7%, în timp ce fondul de salarizare – cu 10%, precizând că din această planificare se prevede o creștere pozitivă.

Există un clasic care spunea că într-o țară cele mai mari probleme sunt drumurile și proștii. În Republica Moldova, mă conving tot mai des, că populismul și coloana a cincea devin cele mai mari probleme”, a mai spus ministrul.

Amintim că astăzi Parlamentul examinează în prima lectură proiectul de lege a Bugetului de Stat pentru anul 2022. Potrivit documentului,  veniturile la bugetul de stat vor constitui, în anul viitor, 50,1 miliarde de lei, în creștere cu 9,2% față de anul curent. Cheltuielile totale sunt estimate la 65,2 miliarde de lei, mai mult cu 13,1% comparativ cu anul 2021. Deficitul bugetului de stat este prevăzut în sumă de 15,1 miliarde de lei.

Totodată, pentru 2022 este prognozată o creștere a Produsului Intern Brut cu 4,5%, o inflație medie anuală de 6,9%, o majorare a exporturilor de 10,6% și a importurilor – de 5,1% și o creștere a salariului mediu pe economie cu 10% față de anul curent.