Sute de mii de lei aruncați în vânt. Autoritățile locale din Cupcini au investit peste 600 de mii de lei în construcția unui nou Punct Medical, însă clădirea în care acesta ar trebui să funcționeze stă și astăzi cu ușa închisă. Din cauza neglijenței, câteva mii de locuitori nu vor avea acces la servicii medicale de calitate. Autoritățile locale ridică neputincioase din umeri.

Ideea de a construi Punctul Medical a venit din partea fostului primar socialist, Ivan Ostaficiuc. Acesta a solicitat în anul 2020, ajutor financiar pentru deschiderea unui punct medical în localitate, scrie nordnews.md

„Multstimate domnule deputat, Alexandr Oleinic,

Primăria orașului Cupcini se adresează către Dvs. din numele locuitorilor orașului cu marea rugămintea să acordați ajutor prin implicarea în soluționarea poblemei privind finanțarea renovarării Punctului Medical din oraș și anume în sectorul satului Cupcini, deoarece policlinica din centru se află la o distanță de mai mult de 3km și locuitorii din acest sector întâmpină dificultăți în caz de boală.

Cu respect, Ivan Ostaficiuc.”

Zis și făcut. Grație amendamentului nr.125 din 9 decembrie 2020, înaintat de Alexandr Oleinic, Guvernul Republicii Moldova a aprobat transferul cu destinație specială în sumă de un milion de lei.

„Din acest milion de lei pentru reparație s-au alocat 800 de mii de lei, iar pentru dotarea tehnică – 200 de mii de lei. Așa cum noi n-am cheltuit acești bani (200 de mii de lei), noi am cumpărat mobilier pentru două grădinițe, dar și pentru Casa de Creații. Din banii care au rămas, pentru că nouă ne-au fost alocate 800 de mii pentru reparație, iar noi am cheltuit doar 500 de mii, aproximativ 300 de mii au rămas și prin decizia Consiliului Local am redirecționat acești bani pentru reparația pragului Casei de Cultură,dar și reperația din Casa de Cultură din satul Chiurt”, a declarat Valentina Teleșman, contabil-șef la Primăria or. Cupcini.

După ce guvernarea a dat undă verde, autoritățile locale au desfășurat licitații publice privind renovarea Punctului Medical din localitate.

„Patru companii au participat dintre care a câștigat acea companie care a propus cel mai mic preț. Prețul cel mai mic a fost de 522 474 mii de lei cu TVA pentru reperația acestui punct medical”, a adăugat Valentina Teleșman, contabil-șef la Primăria or. Cupcini.

Potrivit contabilei-șef a primăriei, Valentina Teleșman, clădirea renovată a Punctului Medical din Cupcini s-ar afla la balanța primăriei, dar nu este înregistrată în registrul bunurilor imobile. Totodată, clădirei nu i-a fost atribuit un statut cu destinație medico-socială. Din aceste motive, Punctul Medical nu-și poate începe activitatea.

„Unicul lucru e că nu este înregistrată în Registru (bunurilor imobile – notă red.) din motivul că în Cupcini are loc inventarierea tuturor obiectelor de menire socială. După ce se vor termina această inventariere la noi în oraș, atunci vom putea să dăm la Cadastru această clădire”, a spus Valentina Teleșman.

De cealaltă parte, Ministerul Finanțelor scrie că pentru renovarea Punctului Medical, până la data de 5 noiembrie, au fost transferați 636 de mii de lei.

„Ministerul Finanțelor a asigurat executarea transferurilor cu destinație specială pentru cheltuieli capitale către Primăria orașului Cupcini în sumă de 636 mii de lei pentru finanțarea ordinelor de plată ce țin de renovarea Punctului medical în sectorul satului Cupcini al orașului Cupcini: 493 mii de lei pentru reparații capitale ale clădirilor, dar și 142 mii de lei pentru procurarea uneltelor și sculelor.”

Jurnaliștii NordNews au încercat să discute cu Ludmila Magu, cea care a asigurat interimatul funcției de primar după trecerea în neființă a fostului primar Ivan Ostaficiuc. Aceasta a refuzat să discute cu echipa de filmare la subiectul corectitudinii gestionării banilor alocați pentru reparația Punctului Medical din localitate.

„- Eu sunt deja degravată din funcție. Eu mă tem că iarăși vor fi vorbe precum că aș face agitație electorală. Eu agitație nu pot să fac, iar în timpul lucrului eu lucrez. Este scris la Procuratură, este scris peste tot și o să vedem ce o să spună. – Dar ce este scris la Procuratură? Nu știu”, a declarat Ludmila Magu, ex primar interimar de Cupcini.

Potrivi site-ului oficial al Primăriei de Cupcini, Punctul Medical trebuia să-și înceapă activitatea încă în data de 20 septembrie, lucru care nu s-a întâmplat nici până în ziua de astăzi.