Premierul Natalia Gavrilița a venit cu un raport la 100 de zile de la învestirea Cabinetului de miniștri, menționând printre reușitele sale creșterea pensiilor, contractul cu Gazprom, începerea luptei cu corupția, un nou contract cu FMI, obținerea de la UE a 600 de milioane de euro și a 60 de milioane de euro nerambursabili pentru depășirea crizei energetice.

„În primul rând am crescut pensiile, după cum am promis. În medie, pensiile mai mici de 2000 de lei au crescut cu 400 de lei. Cele mai mari au fost indexate cu 3,89%. Am gestionat competent criza dificilă a gazelor naturale. Republica Moldova a obținut un preț de două ori mai mic decât prețul actual de pe piețele europene. Pentru a ajuta oamenii să treacă mai ușor peste iarnă, Guvernul a venit cu un program de compensații pentru cei cu venituri mici și ajutor în factură pentru gaze naturale și agent termic pentru toți consumatorii. În condițiile diminuării volumelor livrate de gaze, în premieră am asigurat achiziții din surse alternative, pentru a stabiliza presiunea în rețea ca nimeni să nu rămână fără gaz. Primul pas către diversificarea energetică a țării a fost făcut, acum urmează să ne mișcăm cu determinare pe cvalea securizări energetice a Moldovei.

În plin val de criză pandemică, Guvernul a continuat și încurajat eforturile de vaccinare și a fortificat capacitatea sistemului de sănătate, iar restricțiile au fost atent croite pentru a nu afecta economia și educația țării.

Avem vaccinuri suficiente, tot ce trebuie să facem este să ne vaccinăm pentru a depăși împreună pandemia.

Guvernul a fost și alături de business: sistemul HoReCa beneficiază efectiv de TVA de 6%, iar angajații care se vaccinează primesc 2 zile libere subvenționate de stat. Am adoptat mecanisme pentru subvenționarea salariilor în caz de reducere a activității de muncă.

Am avansat pe implementarea Acordului de Asociere, inclusiv prin adoptarea noului cod vamal, noului cod feroviar și altor documente de bază care au deblocat finanțările europene pentru Moldova. Cu pași concreți, ne apropiem de Europa și aducem în ordine legile și instituțiile țării. Am obținut de la UE angajamentul de a susține Moldova cu 600 de milioane de euro pentru ieșirea din criză, iar acești bani vor merge acolo unde necesitățile sunt cele mai mari: în sistemul medical, în infrastructură, în crearea locurilor de muncă cu salarii bune. Am obținut ajutor nerambursabil adițional de 60 de milioane de euro pentru a depăși criza energetică.

Am negociat și relansat programul economic cu FMI, care va asigura în următorii ani finanțări de 564 de milioane de dolari și va permite stabilitatea și dezvoltarea țării”, se arată în raportul Nataliei Gavrilița.