Reprezentanții Platformei „Demnitate și Adevăr” anunță că sunt alarmați de influența oamenilor corupți asupra activității Ministerului Afacerilor Interne. Potrivit unui comunicat al formațiunii, MAI și subdiviziunile subordonate acestuia se află într-un proces important și dificil de tranziție către standardele europene, motiv pentru care publicul, ca beneficiar principal al activității Ministerului, trebuie să joace un rol crucial în monitorizarea și evaluarea proceselor din cadrul MAI.

Percepțiile publicului sunt elemente cruciale pentru realizarea obiectivelor ce au menirea de a crește nivelul încrederii societății în Poliție, îmbunătățirea capacității organizatorice și creșterea serviciilor prestate comunității, precum și asigurarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, se menționează în comunicat.

Potrivit reprezentanților Platformei DA, la 100 de zile de la activitatea conducerii MAI, publicul a fost martor a mai multor scandaluri și acuzații de corupție, a unei activități ce demonstrează existența unui conflict intern ce slăbește capacitatea prestării unor servicii calitative pentru asigurarea drepturilor cetățenilor, precum și securității și ordinii publice, într-o ambianță pașnică și stabilă.

Platforma DA s-a expus critic asupra proiectului de Lege, elaborat în lipsă de transparență și fără consultări publice de către MAI, care ar interzice cetățenilor să filmeze orice angajat MAI. Tindem să menționăm că protejarea oamenilor ce se află în serviciu legii este o prioritate pentru Platforma DA și că susținem orice proiect ce are menirea să protejeze angajații MAI și simbolurile de stat. Acest lucru, însă, urmează a fi făcut transparent și cu organizarea unor dezbateri publice ce au menirea să excludă eventuale lacune din legi pentru a evita abuzuri față de beneficiarul (cetățeanul) serviciilor prestate de către MAI”, se precizează în comunicat.

Totodată, Platforma DA a criticat mai multe numiri în funcțiile de conducere din cadrul MAI. Potrivit reprezentanților formațiunii, lupta împotriva corupție din orice sistem trebuie să fie o prioritate.