Vicepremierul pentru reintegrare, George Bălan, susține că președintele Igor Dodon poate discuta orice subiect cu liderii serparatiști de la Tiraspol, dar nu poate negocia niciun subiect și nu poate semna niciun document privind eventuale angajamente și implementarea lor. Declarația a fost făcută pentru Deschide.MD după ce Președinția a publicat cele 8 puncte privind problema transnistreană la care s-a ajuns în urma întrevederii între Igor Dodon și Vadim Krasnoseliski în luna ianuarie și care urmează să fie discutate joi, 30 martie, la Holercani.

Documentul prevede restabilirea telefoniei fixe între cele două maluri ale râului Nistru; aplicarea mecanismului de aprobare a documentelor de absolvire a Universității „T. Șevcenko” din Tiraspol; eliberarea plăcilor de înmatriculare auto, proprietarii cărora au viza de reședință în localitățile din regiunea transnistreană; restabilirea mecanismelor de prelucrare a terenurilor agricole pentru locuitorii din satele raionului Dubăsari; mecanismul de funcționare a celor 8 instituții de învățământ școlar care se află pe teritoriul regiunii transnistrene; introducerea unui moratoriu la dosarele penale de pe ambele părți, initţate împotriva persoanelor publice corespunzătoare; deschiderea podului peste Nistru între satele Gura Bîcului-Bîciok.

George Bălan ne-a declarat că patru dintre aceste puncte sunt prevăzute în protocolul de la Berlin, iar celelalte patru (pământurile de la Dubăsari, școlile de limbă română, podul de la Gura Bîcului și libertatea circulației) sunt agreate de toate părțile implicate în procesul de reglementare și vor fi abordate la următoarea întrevedere în formatul 5+2. 

”Nu vedem o problemă în privința celor opt puncte. Ele au fost discutate pe platformele de dialog între toate ramurile puterii, dar nu ține de competența lui negocierea și implementarea acestor puncte. Aceste opt puncte se discută atât în formatul 1+1, cât și în formatul 5+2. Președintele are dreptul să discute orice, nimeni nu îi poate interzice dar nu poate semna nimic în locul altcuiva. Negocierea și implementarea acestor puncte ține de executiv ”, ne-a declarat vicepremierul.

Președinția spune, însă, că punctele menționate pot fi realizate în cadrul unui Pachet unificat, cu un ajutorul mediatorilor și observatorilor din formatul „5+2”. 

Vineri, 30 martie, Igor Dodon urmează să aibă o întrevedere, la Holercani, cu liderul separatist, Vadim Krasnoseliski. Potrivit șefului statului, cei doi urmează să discute pachetul de măsuri din 8 puncte privind problema transnistreană. Preşedintele ales spune că va discuta cu Krasnoseliski şi despre punctele comune de control agreate de Chişinău şi Kiev, dar care pentru separatiştii transnistreni este un "subiect foarte sensibil". În context ţinem să precizăm că şi oficialii moscoviţi printre care vicepremierul Rogozin, s-au arătat împotriva acestui subiect. Poziţia lui Dodon pe marginea acestui subiect nu a fost făcută publică.