Proiectul legii cu privire la anularea imunităţii parlamentare a fost astăzi avizat pozitiv, cu opt voturi „pro” şi două abţineri, de Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului. De la şedinţa comisiei a lipsit doar preşedintele fracţiunii PLDM, Tudor Deliu, a comunicat pentru Deschide.MD deputatul Sergiu Sârbu.

Comisia juridică, numiri şi imunităţi a examinat astăzi proiectul de lege pentru modificarea art. 70 din Constituția Republicii Moldova. Prin acest proiect de lege se propune revenirea la inițiativa de anulare a imunității parlamentare.

În cadrul ședinței de astăzi, acest proiect a primit un aviz pozitiv și urmează a fi discutat la următoarea ședință plenară. Socialiştii s-au abţinut, în schimb "pro"a votat deputatul PLDM, Angel Agache.

”Eu am votat acest proiect, pentru că este unul dintre atuurile cu care am venit în politică. Am propus și un amendament care sper să fie acceptat în lectura a doua. Este vorba despre anularea imunității președintelui țării”, a declarat pentru Deschide.MD, Angel Agache. 

Am încercart să aflăm dacă asta este poziția tuturor deputaților PLDM, însă șeful fracțiunii, Tudor Deliu, nu ne-a răspuns la apel, deoarece este plecat în deplasare. 

Amintim că, recent, Biroul Permanent a decis că proiectul de lege pentru modificarea Constituției privind renunțarea la imunitatea parlamentară să fie inclus pe ordinea de zi a ședințelor în plen ale Parlamentului pentru perioada 24-31 martie, însă acesta a fost întors în comisiile parlamentare.

De precizat că pentru adoptarea modificărilor este necesar votul a 2/3 din cei 101 de deputați sau 67 de voturi. În cazul în care documentul nu va fi susținut de cei 24 de socialiști, 7 comuniști și 9 liberal-democrați, proiectul nu va fi adoptat.