Negocierile moldo-ruse privind furnizarea de gaze naturale nu ar fi politizate de către Moscova și se duc exclusiv într-o filieră economică, a declarat secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov.

„Nu există aspecte politice și nici nu pot exista, de aceea sunt negocieri exclusiv comerciale. Există o cerere, există o propunere comercială, există o reducere propusă, există și problema datoriei acumulate. Toate acestea au un caracter comercial, nicio politizare aici nu există și nici nu poate fi”, a declarat Peskov la întrebarea de a comenta articolul The Financial Times că Moscova impune condiții economice în negocierile cu Chișinăul.

Financial Times a scris că compania rusă Gazprom a propus ca Republica Moldova să îşi ajusteze acordul de liber schimb cu UE şi să amâne reformele pieţei energetice convenite cu Bruxelles-ul în schimbul unui gaz mai ieftin.

În cadrul negocierilor din această lună, Gazprom le-a spus oficialilor moldoveni că va reduce preţul dacă ţara este pregătită să modifice acordul comercial fără taxe vamale cu UE, au declarat persoane informate despre discuţii.