Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv proiectului de modificare a Legii Supreme. Mai exact, este vorba de articolul 70 din Constituție care se referă la imunitatea parlamentară.

Deputații PAS au propus anterior modificarea Constituției, astfel încât „încuviințarea Parlamentului pentru reținerea, arestarea, percheziționarea sau trimiterea în judecată” nu va fi necesară „în cazul infracțiunilor de corupere activă sau pasivă, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare a banilor”.

Potrivit hotărârii CCM, acest proiect „corespunde limitelor temporale și materiale de revizuire a Constituției”.

Proiectul poate fi înaintat spre examinare Parlamentului... Proiectul poate fi adoptat de Parlament după cel puțin șase luni de la data prezentării inițiativei corespunzătoare”, se menționează în avizul Curții.

Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, promovarea unui astfel de proiect este o promisiune dată cetățenilor în campania electorală din iulie 2021.

Vom face tot posibilul ca ea să devină realitate. Toți sunt egali în fața legii și nimeni nu este mai presus de ea”, a precizat el.

De menționat că pentru modificarea Constituției sunt necesare voturile a 2/3 de deputați.