PCCOCS: Proces penal privind numirea de către deputații PSRM-„ȘOR” a unui nou judecător la CCM

25 Octombrie
Procuratura Generală / PG
Foto:

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță înregistrarea procesului penal pe faptul numirii în funcția de judecător la Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM), în aprilie 2021, a unui judecător care intrase în exercițiul funcției. Mai exact, este vorba despre tentativa deputaților PSRM-„ȘOR” de a o demite pe Domnica Manole de la șefia Înaltei Curți, numind în funcția vacantă de magistrat pe ex-procurorul Boris Lupașco.

Potrivit unui comunicat al PG, procurorii PCCOCS investighează uzurparea de calitate oficială de către persoana care a intrat în exercițiul funcției de judecător la CCM, precum și uzurparea puterii în stat, manifestate prin menținerea și exercitarea puterii de stat contrar prevederilor Constituției, în interesul unui grup criminal organizat.

Înregistrarea procesului penal de către procurorii PCCOCS a fost precedată de sesizarea deputaților Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc depusă în aprilie 2021, a cărei primire și înregistrare a fost respinsă prin ordonanța PG, emisă la două zile de la depunerea adresării. Ulterior, autorii sesizării au contestat ordonanța, iar Curtea de Apel Chișinău le-a satisfăcut cererea și a dispus înregistrarea sesizării acestora.

Detalii: Curtea de Apel obligă PG să investugheze tentativa deputaților PSRM-ȘOR de a o demite pe Domnica Manole de la șefia CCM

Amintim că, pe 23 aprilie 2021, deputații din majoritatea parlamentară PSRM-„Șor” au propus și au votat eliberarea din funcție a judecătorului Curții Constituționale și președintelui Înaltei Curți, Domnica Manole, și au propus numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al Curții Constituționale pentru un mandat de 6 ani. În aceeași zi Lupașcu a fost votat în această funcție.

Pe 24 aprilie 2021, Partidul Acțiune și Solidaritate i-au acuzat pe liderul PSRM, Igor Dodon, dar și pe fostul procuror Boris Lupașcu, de uzurparea puterii în stat și de calități oficiale, într-un demers adresat Procuraturii Generale.

Pe 27 aprilie 2021, Boris Lupașcu a solicitat anularea hotărârii care a stat la baza desemnării sale în funcția de judecător la CC.

× Aboneaza-te la fluxul de stiri Deschide.MD pe telefonul tau mobil
Ai depistat o eroare în text?  Selecteaz-o  și apasă combinația de taste CTRL + ENTER